Polędwica w sosie curry to już pełne danie obiadowe. W sosie dominuje smak słodkich ananasów oraz przyprawy curry, polędwica za to wykorzystuje klasyczna mieszankę przypraw do wieprzowiny, do tego pasować będzie ryż który polejemy sosem.
Ingredients
- 1 polędwica wieprzowa (około 300g)
- 1 puszka ananasów
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zielonego pieprzu
- 1 mała łyżeczka soli
- 1 mała łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 posiekany ząbek czosnku
- Masło lub margaryna do smażenia
- Ugotowany ryż
Instructions
- Polędwicę wieprzową należy natrzeć mieszanką soli, pieprzu, majeranku oraz posiekanego czosnku. Na patelni rozgrzać margarynę, smażyć polędwicę z każdej strony około 15 minut. Najlepiej jednak wykorzystać termometr do mięsa i smażyć do osiągnięcie temperatury 58 C wewnątrz najgrubszego miejsca polędwicy. W takiej temperaturze powinniśmy otrzymać średnio wysmażoną polędwice o lekko różowym kolorze.
- Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone kawałki ananasa. Dolewamy pół litra wody, oraz dodajemy przyprawy: curry i zielony pieprz. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody dolewamy do sosu, całość zagotowujemy do zgęstnienia.
- Na środku talerza wsypujemy ryż możemy do tego użyć jakiegoś naczynia by nadać mu ładny kształt jak u mnie na zdjęciach. Teraz kolejno polewamy ryż sosem a wokół całości układamy pokrojone w plastry kawałki polędwicy.Polędwica w sosie curry jest gotowa.