Żeberka pieczone

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Wieprzowina

zeberka

przepis na żeberka pieczone w miodzie i musztardzie

 

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • rękaw do pieczenia
zeberka2  

Przygotowanie

 

1. Żeberka kroimy na paski po dwie kostki w każdym. Dwie łyżki miodu i pozostałe przyprawy łączymy razem do jednolitej konsystencji. Każdy kawałek mięsa smarujemy marynatą, pozostawiając 2 łyżki marynaty na posmarowanie podczas pieczenia. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinkę. zeberka3
2.Żeberka razem z całą marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy żeberka około 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C.
3. Rozcinamy rękaw do pieczenia.   Każdy pasek żeberek smarujemy z góry pozostawionymi dwoma łyżkami marynaty. Tak posmarowane żeberka dajemy z powrotem do piekarnika na 20 min, aby pięknie się zarumieniły. Po tym czasie żeberka wyciągamy i są gotowe. Smacznego.

zeberka1
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
żeberka pieczone
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 43 Review(s)

Tagi, , ,

Trackback ze swojej strony.