przepis na żeberka pieczone w miodzie i musztardzie
Ingredients
- 1 kg żeberek
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
Instructions
[directions title="Przygotowanie"]
1. Żeberka kroimy na paski po dwie kostki w każdym. Dwie łyżki miodu i pozostałe przyprawy łączymy razem do jednolitej konsystencji. Każdy kawałek mięsa smarujemy marynatą, pozostawiając 2 łyżki marynaty na posmarowanie podczas pieczenia. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinkę.
2.Żeberka razem z całą marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy żeberka około 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C.
3. Rozcinamy rękaw do pieczenia. Każdy pasek żeberek smarujemy z góry pozostawionymi dwoma łyżkami marynaty. Tak posmarowane żeberka dajemy z powrotem do piekarnika na 20 min, aby pięknie się zarumieniły. Po tym czasie żeberka wyciągamy i są gotowe. Smacznego.