przepis na schab ze śliwkami

Ingredients
- 1 kg schabu
- 200 g suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich)
- 1 szklanka wina
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki suszonego majeranku
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu.
- 4 łyżki margaryny
- rękaw do pieczenia
Instructions
1. Schab myjemy i osuszamy,śliwki zalewamy winem. Osobiście radzę całe mięso oczyścić z wszystkich tłustych błon, choć nie jest to konieczne.
2. Nacinamy jedną lub dwie kieszenie na śliwki w schabie długim nożem o maksymalnej szerokości 2 cm. Do kieszonek wkładamy śliwki namoczone w winie.
3. Czosnek siekamy, a następnie mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem.Tak przygotowaną mieszanką nacieramy schab z każdej strony.
4. Rozgrzewamy margarynę na patelni. Na mocnym ogniu podsmażamy schab dokładnie z każdej jego strony. Powinno to trwać nie dłużej jak 10min.Bardzo ważne, aby tego puktu nie ominąć dzięki temu zamykamy wszystkie soki wewnątrz mięsa.
5. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Schab przekładamy do rękawa do pieczenia i szczelnie zamykamy. Pieczemy minimum 40 min w piekarniku. Po tym czasie wyciągamy z rękawa i możemy kroić. Smacznego.