Stromboli to rodzaj zawijanej pizzy, w sieci można znaleźć różne sposoby jej zawijania, ja użyłem moim zdaniem ten najbardziej ładnie wyglądający w wianek.Sam pomysł na taki zawijany wypiek pochodzi nie z Włoch lecz ze Stanów Zjednoczonych. Podstawą jest ciasto dokładnie takie same jak do pizzy. Składniki do nadzienia można samemu zmienić.
Ingredients
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- Nadzienie:
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- mała cebula
- pomidor
- zielona papryka
- 7 plastrów salami
- 100g tartej mozzarelli
- 1 jajko
- łyżeczka sezamu
- oregano
- sól
Instructions
1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, najpierw możemy je wymieszać łyżką. Gdy łyżka obklei się mocno ciastem wyrabiamy rękami do elastycznej i jednolitej konsystencji. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
2. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z dwoma łyżkami wody i smarujemy nim cały placek. Cebule obieramy, kroimy w piórka i rozkładamy tylko na środku pizzy. Pomidora kroimy w plastry, wyjmujemy pestki z pomidorów i rozkładamy na cebule. Paprykę kroimy i też rozkładamy na cieście. Obsypujemy warzywne składniki solą i suszonym oregano. Rozkładamy plasterki salami na zakładkę, po czym posypujemy całość tartym serem.
3. Po obu bokach ciasta nacinamy paski. Zakładamy paski raz z jednej raz z drugiej strony do powstania wianka na cieście. Roztrzepujemy jajko i smarujemy ciasto, następnie posypujemy całość sezamem. Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy stromboli około 20-25min do uzyskania złotego koloru ciasta. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego
Notes
W przepisie można oczywiście użyć innych składników do nadzienia, jak i również innego sosu do pizzy niż ten na bazie koncentratu pomidorowego i wody. Można też kupić gotowe ciasto na pizze zamiast samemu zarabiać.