Home Ciasta Placek ze śliwkami węgierkami

Placek ze śliwkami węgierkami

by zjem to

Ciasto z naszymi rodzimymi śliwkami węgierkami to symbol drugiej części wakacji. Węgierki świetnie nadają się do jedzenia jak i na ciasto. Najważniejszą dla mnie sprawą jest jednak, by śliwek było w cieście dużo, dlatego też układam je tak ciasno.

 

Placek ze śliwkami węgierkami

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 1 jajka
  • 70 g margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • Nadzienie:
  • 1kg śliwek węgierek
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g margaryny
  • 40 g cukru

Instructions

1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę.

spód

2. Śliwki myjemy i drelujemy. Przy drelowaniu ważne by śliwki nie przekrajać do końca na dwie części. Do tego dodajemy jeszcze dwa nacięcia by ładnie się rozpadły podczas pieczenia. Dokładnie jak powinna wyglądać śliwka wydrenowana widać na zdjęciu.

wyciete

3. Śliwki układamy nacięciami do góry bardzo ciasno tak, byt ciasto było maksymalnie nimi wypełnione. Wszystkie składniki na kruszonkę razem połączyć do uzyskania sypkiego ciasta .Placek z góry posypać kruszonką.

ulozone sliwki

4.Placek piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C około 45min, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego

upiwczony

 

Notes

Gdy chcemy zrobić całą blachę ciasta wszystkie składniki należy dać podwójnie

You may also like

bodrum escort - izmir escort - ankara escort - anadolu casino yeni adresi - lidyabet güncel adresi -
golden bahis
- sekabet kaç oldu -

atlantisbahis güncel giriş adresi

-

retrobet yeni adresi

%d bloggers like this: