Ciasto z naszymi rodzimymi śliwkami węgierkami to symbol drugiej części wakacji. Węgierki świetnie nadają się do jedzenia jak i na ciasto. Najważniejszą dla mnie sprawą jest jednak, by śliwek było w cieście dużo, dlatego też układam je tak ciasno.

Ingredients
- Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g cukru
- 1 jajka
- 70 g margaryny
- 1 cukier waniliowy
- Nadzienie:
- 1kg śliwek węgierek
- Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g margaryny
- 40 g cukru
Instructions
1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę.
2. Śliwki myjemy i drelujemy. Przy drelowaniu ważne by śliwki nie przekrajać do końca na dwie części. Do tego dodajemy jeszcze dwa nacięcia by ładnie się rozpadły podczas pieczenia. Dokładnie jak powinna wyglądać śliwka wydrenowana widać na zdjęciu.
3. Śliwki układamy nacięciami do góry bardzo ciasno tak, byt ciasto było maksymalnie nimi wypełnione. Wszystkie składniki na kruszonkę razem połączyć do uzyskania sypkiego ciasta .Placek z góry posypać kruszonką.
4.Placek piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C około 45min, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego
Notes
Gdy chcemy zrobić całą blachę ciasta wszystkie składniki należy dać podwójnie