Przepis na żurek z koncentratem do żurku banalnie prosty z którym każdy sobie poradzi. Nie stosuję do niego żadnych ziemniaków lub co jeszcze gorsze marchewki które moim zdaniem zabijają całą zupę.
Ingredients
- 1 słoiczek koncentratu żurku
- pół kilo kiełbasy
- 5 plasterków boczku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 3 listki laurowe
- 4 ziarna angielskie
- 5 jajek na twardo
- opcjonalnie chlebek do żurku
- sól i pieprz
Instructions
1. Siekamy boczek na kostkę. Przerzucamy go do garnka i podsmażamy aż się wytopi. Kroimy kięłbasę na plasterki centymetrowe a cebule siekamy w kostkę. Wszystko razem podsmażamy do momentu aż kiełbasa się przyrumieni.
2. Zalewamy całość około 2,5 litra wody, dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek siekamy w kostkę i też oddajemy do wywaru.
3. Po 10 minutach gotowanie dodajemy koncentrat, po czym gotujemy jeszcze 15 minut razem. doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chlebek przecinamy i wybieramy z niego środek by zmieściła się zupa.