Zapiekanka z ziemniaków i cukinii jest zaczerpnięta z przepisu na francuską zapiekanką z ziemniakami. Ja postawiłem urozmaicić ten przepis cukinią.
Ingredients
- 0,5 kg cukinii
- 0,5 kg ziemniaków
- 250 ml śmietany słodkiej 30%
- 150 g sera typu ementaler
- pół łyżeczki sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło
- ząbek czosnku
Instructions
Ziemniaki obrać, cukinie umyć. Ziemniaki i cukinie kroimy na cienkie plasterki, możemy do tego wykorzystać tartkę do warzyw. Naczynie żaroodporne smarujemy przeciętym na pół ząbkiem czosnku, następnie masłem.
2. Układamy ziemniaki i cukinie na zmianę, jak ktoś jest mało cierpliwy może układać po kilka plastrów na zmianę jak ja :P. Każdą warstwę posypujemy gałką muszkatołową i pieprzem. Układamy tak, do wyczerpania składników. Śmietanę mieszamy z solą i polewamy nią całość.
3. Zapiekankę wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180C pod przykryciem na 60 min. Jak nie mamy pokrywki można owinąć szczelnie folią aluminiową. Po 60 min odkryć przykrycie, posypać zapiekankę startym serem i pozostawić w piekarniku na 10 min. Po tym czasie zapiekanka będzie gotowa. Smacznego