Kolejna propozycja z malinami w roli głównej. Przepis na sernik na zimno z trzema warstwami: z sera, musu malinowego i galaretki. Spód zamiast z biszkoptów wykonamy z herbatników. Zamiast malin można też wykorzystać jakieś inne owoce.
Ingredients
- 300 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 2 paczki herbatników 120g
- 60 g masła
- 700 g malin
- 250 ml śmietany słodkiej 30%
- śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany
- 4 łyżki żelatyny
- 1 galaretka malinowa
- 110 g cukru
Instructions
1. Herbatniki i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Ewentualnie można ręcznie pokruszyć ciastka i połączyć z roztopionym masłem. Masę przekładamy do tortownicy. Ciasteczka musimy mocno wcisnąć w foremkę, można do tego użyć denka szklanki. Włożyć foremkę do lodówki. Rozpuścić galaretkę z 400 ml gorącej wody i odstawić do stężenia, użyjemy ją na końcu jak zacznie tężeć.
2. Rozrobić 2 łyżki żelatyny w odrobinie gorącej wody. Z całości cukru odebrać 4 łyżki i zmiksować je z serem. Dodać już lekko ostygniętą żelatynę do sera i też zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z usztywniaczem. Dodać połowę śmietany do masy serowej wymieszać ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłożyć ser na spód ciasta, wyrównać i z powrotem włożyć ciasto do lodówki.
3. Rozrobić pozostałą żelatynę w odrobinie gorącej wody. Odważyć 500 g malin, pozostałe dodamy całe do ciasta. Odważone maliny zblendować, a następnie przetrzeć przez sitko, tak, by został sam sok bez pestek. Do soku dodać letnią żelatynę, pozostały cukier i ubitą śmietanę. Zmiksować całość na wolnych obrotach. Jak ser już stężał na cieście wylewamy mus, a na górę układamy maliny. Wkładamy ponownie do lodówki.
4. Gdy galaretka zacznie tężeć, powoli wylewamy ją na ciasto, tak aby maliny zachowały swoje miejsce. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki ,aż stężeje galaretka.Sernik na zimno przechowuj w lodówce. Smacznego