Home Ryż i makarony Spaghetti z klopsikami

Spaghetti z klopsikami

by zjem to

Klopsy z mięsa i sera w sosie pomidorowym to klasyczne danie kuchni Włoskiej. Ważnym elementem pulpetów jest długo dojrzewający sera nadający im większą głębię smaku niż tradycyjny polski odpowiednik. Klopsy można podawać jako spaghetti z klopsikami jak również można je śmiał wykorzystywać w kanapkach, dobry przykład można znaleźć w tym angielskim przepisie

Spaghetti z klopsikami

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 300g mięsa mielonego wołowego
  • 200g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g bułki tartej
  • 80g tartego parmezan
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczka pieprzu
  • garść pociętej naci z pietruszki
  • mąka do oprószenia
  • olej do smażenia
  • 500 ml passaty z butelki
  • cukier,sól,pieprz,oregano
  • opcjonalnie pół szklanki rosołu do sosu

Instructions

1. Czosnek posiekać, lub przecisnąć przez praskę. Następnie do miski należy dodać: mięso, czosnek,bułkę tartą,ser, garść pociętej natki pietruszki, sól, pieprz i jajko. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy w rękach do jednolitej masy mięsnej. Wyrabiamy rękami klopsy wielkości orzecha włoskiego, w wyrabianiu kulek pomagają stale mokre ręce.  Wyrobione klopsy obsypać mąką. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy. Od razu należy patelnią stale ruszać by klopsy równomiernie się smażyły i utrzymały swój okrągły kształt. Smażyć je na mocno brązowy kolor z każdej strony jakieś 10minut. Po tym czasie przełożyć klopsy na ręcznik papierowy do odcieknięcia oleju.

2. Do garnka wlać passate i opcjonalnie rosół jak posiadamy. Całość zagotowujemy a następnie doprawić cukrem,solą,pieprzem i oregano. Do sosu przekładać klopsy i razem jeszcze gotujemy 5 minut. Klopsy podawać z makaronem ugotowanym al dente a całość posypujemy serem. Smacznego.

You may also like

%d bloggers like this: