Klopsy z mięsa i sera w sosie pomidorowym to klasyczne danie kuchni Włoskiej. Ważnym elementem pulpetów jest długo dojrzewający sera nadający im większą głębię smaku niż tradycyjny polski odpowiednik. Klopsy można podawać jako spaghetti z klopsikami jak również można je śmiał wykorzystywać w kanapkach, dobry przykład można znaleźć w tym angielskim przepisie
Ingredients
- 300g mięsa mielonego wołowego
- 200g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 100g bułki tartej
- 80g tartego parmezan
- łyżeczka soli
- pół łyżeczka pieprzu
- garść pociętej naci z pietruszki
- mąka do oprószenia
- olej do smażenia
- 500 ml passaty z butelki
- cukier,sól,pieprz,oregano
- opcjonalnie pół szklanki rosołu do sosu
Instructions
1. Czosnek posiekać, lub przecisnąć przez praskę. Następnie do miski należy dodać: mięso, czosnek,bułkę tartą,ser, garść pociętej natki pietruszki, sól, pieprz i jajko. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy w rękach do jednolitej masy mięsnej. Wyrabiamy rękami klopsy wielkości orzecha włoskiego, w wyrabianiu kulek pomagają stale mokre ręce. Wyrobione klopsy obsypać mąką. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy. Od razu należy patelnią stale ruszać by klopsy równomiernie się smażyły i utrzymały swój okrągły kształt. Smażyć je na mocno brązowy kolor z każdej strony jakieś 10minut. Po tym czasie przełożyć klopsy na ręcznik papierowy do odcieknięcia oleju.
2. Do garnka wlać passate i opcjonalnie rosół jak posiadamy. Całość zagotowujemy a następnie doprawić cukrem,solą,pieprzem i oregano. Do sosu przekładać klopsy i razem jeszcze gotujemy 5 minut. Klopsy podawać z makaronem ugotowanym al dente a całość posypujemy serem. Smacznego.