Przepis na sernik bez pieczenia na biszkoptach na zimno bez dodatku serków homogenizowany za to z twarogiem sernikowym. Na górze zamiast tradycyjnej galaretki zrobiony będzie mus truskawkowy z dodatkiem galaretki, dodaje to smak truskawek w każdym kawałku ciasta.
Ingredients
- 500g twarogu sernikowego z wiaderka
- paczka biszkoptów
- 700g truskawek (mogą być inne też owoce)
- 250ml śmietany słodkiej 30%
- śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany
- 2,5 łyżki żelatyny
- 2 galaretki truskawkowe
- 90g cukru
Instructions
1.Na dno tortownicy wykładamy biszkopty jeden przy drugim. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Wykładamy je na herbatniki w miarę luźno . Z pozostałych truskawek zrobimy mus na wierzch ciasta.
2.Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia .Ser miksujemy razem z cukrem do połączenia się składników. Następnie dodajemy żelatynę, może być ciepła ale nie gorąca. Ubijamy śmietanę z śmietan-fixem na sztywno. Łączymy bitą śmietanę z serem mieszając za pomocą łyżki. Masę serową wylewamy delikatnie do tortownicy. Wsadzamy całość do lodówki
3. galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Pozostałe truskawki blendujemy na mus łączymy z galaretką może być jeszcze ciepła. Odstawiamy do lodówki aż galaretka zacznie lekko tężeć, wylewamy całość na górę ciasta. Odstawiamy ciasto do stężenia do lodówki po godzinie powinno być gotowe do jedzenia