Sernik na zimno z sercem

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Ciasta

sernik-z-sercem2

Przepis na sernik na zimno z sercem

Sernik z sercem w środku nie jest prostym przepisem, ale efekt jest bardzo ładny. Osobiście w środku szukałem innego kształtu, ale tu miałem problem z wytworzeniem samemu foremki. Stanęło na sercu pewnie komuś ten kształt się przyda ale to dopiero na walentynki 😛

Składniki

Masa serowa:

  • 600 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 250 ml śmietany słodkiej 30%
  • śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • paczka herbatników

Masa truskawkowa:

  • 450 g mrożonych truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Glazura truskawkowa:

  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki śmietany słodkiej
  • 4 łyżki wody
  • 80 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka czerwonego barwnika w żelu

Dodatkowo:

  • pojemnik plastikowy podobny do tego ze zdjęć.

serce

Przygotowanie

1. Truskawki rozmrozić, zblendować razem z cukrem, następnie 4 łyżki musu odstawić do glazury. Żelatynę roztopić w 6 łyżkach gorącej wody, po ostygnięciu dodać ją do musu truskawkowego i razem wymieszać. Mus wylać do jakiegoś płaskiego naczynia, ja wykorzystałem tortownice o średnicy 24cm. Po zastygnięciu foremką w kształcie serca wycinamy serduszka i nabijamy kolejne przez środek patyczkiem do szaszłyków. Całość umieszczamy w pojemniku plastikowym, najlepiej umocować patyczek za pomocą taśmy izolacyjnej na środku.

2. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę i ciepłą żelatynę. Całość szybko (za nim zacznie tężeć) przekładamy do pojemnika pomiędzy sercem z truskawek. Pojemnik z sernikiem odkładamy w chłodne miejsca do zastygnięcia.

3. Po godzinie gotujemy wodę w garnku do takiej wysokości jak sernik w pojemniku. Patyczkiem do szaszłyków podcinamy boki sernika. Pojemnik wkładamy na chwilę do garnka z gorącą wodą, następnie obracamy do góry nogami i wytrzepujemy sernik . Po wyjęciu układamy go na ułożone herbatniki, tak by z herbatników powstał podkład pod sernik. Całość wkładamy do lodówki.

4. Rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody dwie łyżeczki żelatyny. Wodę, cukier i śmietanę zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozdrobnić na małe  kawałki i zalać ją gotującym się płynem, od razu szybko mieszać tak, by czekolada rozpuściła się i powstała jednolita konsystencja. Do całości dodajemy rozpuszczoną żelatynę, odłożony mus truskawkowy, oraz łyżkę barwnika i całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Tak zrobioną glazurę odstawiamy do ostygnięcia.

5. Gdy glazura zacznie być gęsta, sernik układamy na dwóch szklankach i łyżką oblewamy glazurą z każdej strony. Nadmiar odcinamy nożem, sernik wkładamy do lodówki, glazura stygnie bardzo szybko, więc po chwili sernik powinien być gotowy do krojenia. Smacznego.

serce

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Sernik na zimno z sercem
Opublikowany
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

Tagi

Trackback ze swojej strony.