Home Ciasta Sernik latte macchiato

Sernik latte macchiato

by zjem to

Jest to przepis na wzór kawy latte macchiato, czyli mocno mlecznej kawy o zaznaczonych trzech warstwach: mleka,kawy i pianki z mleka. W serniku też wykonałem trzy warstwy: serowa, kawowa i z bitej śmietany, do tego wykończyłem go sosem karmelowym. Propozycja dla fanów kawy również w cieście. Ciasto wykonałem na tortownicy o średnicy 25cm.

Sernik latte macchiato

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 400 g serka homogenizowanego
  • 200 ml śmietany słodkiej 30%
  • paczka biszkoptów
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek cukru
  • bita śmietana:
  • 200 ml śmietany słodkiej 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sos karmelowy:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki śmietany słodkiej 30%

Instructions

 

1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody. Kawę zalewamy dwoma  łyżkami wrzątku. W tortownicy układamy ciasno biszkopty, jeśli powstaną zbyt duże szpary można pokroić biszkopty na mniejsze kawałki. Miksujemy serek homogenizowany razem z cukrem do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żelatynę (może być jeszcze ciepła) i miksujemy. Słodką śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i razem miksujemy. Całość masy dzielimy na dwie części, jedną wykładamy na biszkopty w tortownicy i wkładamy do lodówki, Drugą miksujemy razem z kawą.

spod

2. Teraz musimy odczekać około 15min, aż pierwsza biała warstwa lekko stężeje na biszkoptach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy warstwę kawową, następnie z powrotem wkładamy sernik do lodówki.

warstwa kawowa

3. Teraz zajmijmy się sosem karmelowym, można  go zrobić samemu lub zastąpić kupnym, gotowym słodkim sosem. Cukier i wodę wlewamy do garnuszka o grubym dnie. Stawiamy go na małym ogniu, z początku mieszamy do rozpuszczenia się cukru w wodzie, później tylko stale obserwujemy gotujący się syrop. W tym samym czasie podgrzewamy 3 łyżki śmietanki. Gdy syrop zacznie zmieniać kolor na jasno brązowy, ściągamy garnek z palnika i dodajemy do niego gorącą śmietankę - stale mieszając. Tak otrzymany sos zostawiamy do ostygnięcia.

wzorek_

4. Śmietanę ubijamy razem z cukrem na sztywno. Jeśli masa kawowa już zastygła, bitą śmietanę  wykładamy na wierzch sernika i wyrównujemy. Z sosu karmelowego na wierzchu bitej śmietany robimy koła e. Następnie za pomocą wykałaczki porobić kreski od środka ciasta do krawędzi około 6 razy w równych odstępach, po czym pomiędzy nimi porobić kolejne kreski tym razem ciągnąć od krawędzi do środka powinien nam się ukazać wzór podobny do kwiatu. Ciasto schłodzić . Smacznego

nowy2

nowy

Notes

Zamiast kawy rozpuszczalnej możemy użyć też jednej filiżanki espresso.

You may also like

%d bloggers like this: