rolada szpinakowa z łososiem

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Przystawki

rolada szpinakowa z łososiem

Roladę szpinakową z łososiem warto każdemu polecić, to bardzo prosty przepis, a w wyniku dostajemy ładną przystawkę. Mimo, że wygląda na oko dość skomplikowanie – to wykonanie jest naprawdę proste dla każdego kto piecze regularnie biszkopty. Przy tym jest to bardzo dobre połączenie smaków, a i wygląda apetycznie

krok-po-kroku rolada szpinakowa z łososiem2 z bliska
rolada szpinakowa z łososiem
Autor: 
Kategoria: przystawka
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Całkowity czas: 
 
Składniki
  • 200g łososia wędzonego
  • 4 jajka
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 200g serka śmietankowego/kanapkowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sok z połówki cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Mrożony szpinak roztopić na patelni, odsączyć z nadmiaru wody i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie na małych obrotach dodawać pojedynczo żółtka. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać całość do masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 15 minut.
  2. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórke z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny.
  3. Z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek, na wierzch ułożyć plastry łososia jak na zdjęciu. Powoli zrolować. Po tym rolada jest gotowa do jedzenia, przechowywać w lodówce. SMACZNEGO

Tagi,

Trackback ze swojej strony.