Ciasto z rabarbarem to stały punkt początku sezonu owocowego w kuchni. Przepis na mój placek jest z rodzaju tych najłatwiejszych który zawsze się udaje a owoce też można zawsze zamienić na aktualnie sezonowe.Składniki podaje na standardową blachę 30×40. By zrobić placek tak jak ja w formie na tarte składniki dzielimy na pół

Ingredients
- Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130g cukru
- 2 jajka
- 130g margaryny
- 1 cukier waniliowy
- Nadzienie:
- 600g rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 100g margaryny
- 80g cukru
Instructions
1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem na gładką kulkę ciasta. Odstawić na pół godziny do lodówki. Foremkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na blachę.
2. Rabarbar obrać pokroić na centymetrowe kawałki. Wymieszać razem z cukrem i poczekać aż zacznie puszczać soki.Przełożyć na ciasto
3. Wszystkie składniki na kruszonkę razem połączyć do uzyskania sypkiego ciasta .Placek z góry posypać kruszonką
4. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C około 35min. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego