Home Drób Pierś kurczaka w sosie kurkowym

Pierś kurczaka w sosie kurkowym

by zjem to

Sos kurkowy powinien mieć certyfikat naszego dobra narodowego. Świetnie do niego nadaje się pierś kurczaka, choć z powodzeniem można zamienić ją na inne delikatne mięso. Ja takie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami.

Pierś kurczaka w sosie kurkowym

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 2 piersi kurczaka
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka rosołu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka lub słodka papryka
  • masło do smażenia
  • opcjonalnie odrobina szczypiorku

Instructions

 

kurczak

1. Od piersi odcinamy polędwiczkę, też możemy ją usmażyć razem z piersią. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka (przyprawy używamy tylko odrobinę, wyłącznie dla ładnego koloru po usmażeniu). Pierś smażymy na rozgrzanym maśle około 10 min z dwóch stron, następnie usmażoną pierś przekładamy do talerza i przykrywamy folią aluminiową, aby nie wystygła.

sos

2. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na tym samym maśle co pierś, na "szklisto". Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minute. Umyte i wyczyszczone kurki dodajemy na patelnie i podsmażamy razem 4 min. Następnie dodajemy śmietanę oraz rosół i gotujemy razem do zredukowania się płynów i powstania sosu. Im dłużej będziemy gotować sos, tym będzie gęstszy.Wydaje mi się, że wystarczy około 15min. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy pocięty szczypiorek. Pierś kurczaka kroimy z ukosa na plastry centymetrowe. Sos przekładamy na półmisek a na nim układamy piersi kurczaka. Smacznego

piers-kurczaka-w-sosie-kurkowym

You may also like