Sos kurkowy powinien mieć certyfikat naszego dobra narodowego. Świetnie do niego nadaje się pierś kurczaka, choć z powodzeniem można zamienić ją na inne delikatne mięso. Ja takie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami.
Ingredients
- 2 piersi kurczaka
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 szklanka śmietany 30%
- 1 szklanka rosołu
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka lub słodka papryka
- masło do smażenia
- opcjonalnie odrobina szczypiorku
Instructions
1. Od piersi odcinamy polędwiczkę, też możemy ją usmażyć razem z piersią. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka (przyprawy używamy tylko odrobinę, wyłącznie dla ładnego koloru po usmażeniu). Pierś smażymy na rozgrzanym maśle około 10 min z dwóch stron, następnie usmażoną pierś przekładamy do talerza i przykrywamy folią aluminiową, aby nie wystygła.
2. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na tym samym maśle co pierś, na "szklisto". Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minute. Umyte i wyczyszczone kurki dodajemy na patelnie i podsmażamy razem 4 min. Następnie dodajemy śmietanę oraz rosół i gotujemy razem do zredukowania się płynów i powstania sosu. Im dłużej będziemy gotować sos, tym będzie gęstszy.Wydaje mi się, że wystarczy około 15min. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy pocięty szczypiorek. Pierś kurczaka kroimy z ukosa na plastry centymetrowe. Sos przekładamy na półmisek a na nim układamy piersi kurczaka. Smacznego