Pad thai to danie łączące smak kwaśny, ostry i słodki, pochodzi z kuchni tajskiej. Jest jednym z najbardziej popularnych dań tamtejszej kuchni i serwowany jest w restauracjach orientalnych na całym świecie. Głównie to połączenie makaronu ryżowego z dodatkami warzywno-mięsnymi z charakterystycznym sosem.Sos ten składa się z 3 składników: sosu rybnego, pasty z tamaryndowca i ostrego sosu sriracha. Można wykonać go też w wersji wegańskiej, używając zamiast mięsa tofu i pomijając jajko przy zagęszczaniu sosu. W klasycznym pad thai zawsze znajdziemy tofu, jednak jeśli ktoś nie przepada można je pominąć. W klasycznych przepisach często można znaleźć w składzie też czosnek, ale przy używaniu tak ostrego sosu jak sriracha jego smak gubi się w daniu i dodawanie go nie ma sensu.
Ingredients
- 200 g makaronu ryżowego (wstążki 3-5 mm)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę lub ok. 8 krewetek (obranych i oczyszczonych)
- 1 jajko
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- 1 dymka
- 2 łyżki sosu rybnego
- pół limonki
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
- 2 pełne łyżki cukru
- 1 łyżka sosu sriracha
- 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
- 100g tofu (można ominąć)
Instructions
1. Makaron ryżowy zalewamy w garnku ciepłą wodą. Nie gotujemy, ponieważ zmięknie podczas smażenia.
2. W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającym dnem podsmażamy na oleju tofu pokrojone w kostkę. Następnie należy dodać mięso i smażyć razem przez pięć minut. W osobnej miseczce robimy sos składający się z : sosu rybnego, pasty z tamaryndowca, srirachy i cukru.
3. Następnie moczony makaron dodajemy na patelnię i smażymy razem do zmięknięcia. Należy pamiętać, aby na patelnie podczas smażenia dolewać po trochę wody, inaczej makaron za bardzo się poskleja. Następnie dodajemy sos, kiełki i pokrojoną dymkę, wszystko razem mieszamy i wyłączamy palnik.
4. Do makaronu wbijamy jajko i całość szybko mieszamy, tak by jajko nie ścięło nam się za mocno (w klasycznych przepisach często jajko dodawane jest o wiele wcześniej i ścina się ono całkowicie jak w jajecznicy).
5.Makaron podajemy posypany rozdrobnionymi orzeszkami oraz z ćwiartkami limonki aby każdy mógł dostosować poziom kwaśności do własnych preferencji.