Jest to najpopularniejszy znany przepis na omlet na słodko. Często nazywany jest też biszkoptowym, gdyż jest bardzo podobny do klasycznego pieczonego biszkoptu. To podstawowa wersja omletu z wykorzystaniem tylko jajek i mąki. Można go podawać z ulubionymi dodatkami np:dżemem ,konfiturą, owocami, bitą śmietaną czy słodkimi sosami.

Ingredients
- 3 jajka
- 3 łyżeczki mąki
- łyżka masła
Instructions
Proporcje.Możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość mąki i jajek, jednak powinna być zachowana proporcja 1:1. Pamiętać należy tylko, by zwiększając ilość, ograniczyć żółtka do 4 i dodawać tylko białka.Omlet dzięki temu będzie zdrowszy bo zółtka zawierają dużo złego cholesteroru
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Do piany dodać mąkę i żółtka, delikatnie wymieszać łyżką.
2. Rozgrzać masło na patelni. Ewentualnie można użyć też innego tłuszczu oleju lub margaryny do smażenia. Wylać całość na patelnie i rozprowadzić delikatnie po całej powierzchni. Pierwszą minutkę smażyć na maksymalnej mocy palnika, po czym zmniejszyć na minimum i smażyć go tak jeszcze z 5 minut.
3. Po 5 minutach omlet z dołu powinien się ściąć. Teraz czas go obrócić mi najłatwiej robi się to dwoma szpatułkami razem wsadzonymi pod omlet i szybkim ruchem obracam na drugą stronę. Po obróceniu zwiększamy ogień znów do maksimum i smażymy jeszcze z 2 minuty, po czym omlet jest już gotowy. Możemy spokojnie go zsunąć z patelni na talerz lub łatwiej położyć talerz na nim i obrócić talerz razem z patelnią.
4. Podawać możemy omleta z czym kto lubi ja zaproponowałem z bitą śmietaną i owocami ,ale sam najchętniej lubię tylko z powidłami śliwkowymi.
Notes
Jeśli ktoś ma problemy z obracaniem omleta warto zaopatrzyć się w dwie patelnie o tej samej wielkości, wtedy gdy mamy obrócić omlet przykładamy tylko drugą patelnie i razem obracamy. W tym sposobie nie ma możliwości niepowodzenia.