Nuggetsy, albo jak kto woli nagetsy to ulubione danie każdego dziecka i nie tylko. Na pewno równie dobre, jak te popularne kupowane np. w KFC lub Mcdonaldzie Do wykonania nuggetsów użyłem grubo siekanej bułki tartej o nazwie „panko”. Sprowadzona jest do nas z Japonii. Osobiście nigdy nie udało mi się jej kupić w żadnym sklepie. Zaopatruję się w nią jedynie przez zakupy internetowe. Ewentualnie można użyć, jak w większości innych przepisów rozdrobnione płatki kukurydziane lub bułkę tartę.
Ingredients
- pierś z kurczaka
- Japońska panierka PANKO (spokojnie do kupienia w internecie)
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- olej do smażenia
Instructions
1. Mięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu. Kroimy na małe kawałeczki.
2. Jajko, wodę, mąkę i przyprawę do kurczaka miksujemy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki.
3.Kawałki kurczaka najpierw moczymy w cieście, następnie panierujemy w panierce i odkładamy na deske.
4. Rozgrzewamy olej do smażenia. Powinno go być na tyle, by przykrył każdy kawałek mięsa ( można wykorzystać też frytkownicę). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię mięso, zwracając uwagę, by kawałki kurczaka nie dotykały się. Smażymy około 5 min, w zależności od temperatury oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie wykładamy na papierowy ręcznik by odciekł z mięsa nadmiar tłuszczu. Smacznego.
Notes
Jeśli ktoś nie lubi smażyć mięsa w "głębokim tłuszczu", może nuggetsy upiec na blaszce w piekarniku. Należy posmarować ją olejem. Każdy kawałek mięsa smarujemy również olejem z góry, można do tego celu wykorzystać pędzelek. Podczas pieczenia, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość oleju. Pieczemy do uzyskania złotego koloru około 20min.