Dostałem parę wiadomości, czy w moim przepisie na nuggetsy można zamienić panierkę panko na płatki kukurydziane. W takim razie zrobię też przepis na nuggetsy z pomocą panierki wykonanej z płatków kukurydzianych. W porównaniu z panko tutaj czuć trochę kukurydziany posmak z tych płatków, ale zaletą jest to, że grubość panierki sami możemy ustalić podczas ich rozgniatania.
1. Pierś umyć, odciąć tłuste tkanki od kurczaka. Pokroić w dość sporą kostkę. 2. Jajko, wodę, mąkę i przyprawę do kurczaka miksujemy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka foliowego i zgniatamy ręką, do wielkości jaką chcemy uzyskać, u mnie średnio z jednego płatka zostają 4 części. Kawałki kurczaka najpierw moczymy w cieście, następnie panierujemy w panierce i odkładamy na deskę. 3. Następnie postępujemy tak jak z nuggetsami w panko. Rozgrzewamy olej do smażenia. Powinno go być na tyle, by przykrył każdy kawałek mięsa ( można wykorzystać też frytkownicę). Wrzucamy do rozgrzanego garnka mięso, zwracając uwagę, by kawałki kurczaka nie dotykały się. Smażymy około 5 min, w zależności od temperatury oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie wykładamy na papierowy ręcznik by odciekł z mięsa nadmiar tłuszczu. Smacznego.Ingredients
Instructions