Home Ryż i makarony Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

by zjem to

 

Szpinak wiele osób odstrasza, ale wystarcza dodać do zielonej papki słodką śmietanę, czosnek i trochę soku z cytryny, a nabiera naprawdę dobrego smaku. Każdy powinien spróbować i dopiero ocenić czy taki straszny. Ja prezentuje mięsną wersję z piersią kurczaka. Polecam:)

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 250 g szpinaku
  • 200 g makaronu
  • 200 g śmietanki 30
  • 1 pierś kurczaka
  • dwa ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  •  oliwa do smażenia
  • garść płatków migdałowych

Instructions

1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pierś kurczaka  kroimy w kostkę, smażymy mieszając do miękkości około 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy w kostkę i smażymy na tej samej patelni gdzie był kurczak, dodajemy zamrożony szpinak i w całość podsmażamy 10 minut, do momentu, aż zrobi się zielona papka.


2. Do szpinaku dodajemy słodką śmietankę i na malutkim gazie gotujemy jeszcze 5min, aż zgęstnieje, następnie dodajemy usmażonego kurczaka, sok z cytryny ( smak bardzo poprawi ale kolor szpinak straci ;/ ), doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Nakładamy na talerze makaron, polewamy sosem i całość posypujemy płatkami migdałów. Smacznego.

 

 

 

You may also like

%d bloggers like this: