Szpinak wiele osób odstrasza, ale wystarcza dodać do zielonej papki słodką śmietanę, czosnek i trochę soku z cytryny, a nabiera naprawdę dobrego smaku. Każdy powinien spróbować i dopiero ocenić czy taki straszny. Ja prezentuje mięsną wersję z piersią kurczaka. Polecam:)
Ingredients
- 250 g szpinaku
- 200 g makaronu
- 200 g śmietanki 30
- 1 pierś kurczaka
- dwa ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- oliwa do smażenia
- garść płatków migdałowych
Instructions
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, smażymy mieszając do miękkości około 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy w kostkę i smażymy na tej samej patelni gdzie był kurczak, dodajemy zamrożony szpinak i w całość podsmażamy 10 minut, do momentu, aż zrobi się zielona papka.
2. Do szpinaku dodajemy słodką śmietankę i na malutkim gazie gotujemy jeszcze 5min, aż zgęstnieje, następnie dodajemy usmażonego kurczaka, sok z cytryny ( smak bardzo poprawi ale kolor szpinak straci ;/ ), doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Nakładamy na talerze makaron, polewamy sosem i całość posypujemy płatkami migdałów. Smacznego.