Karkówka z grilla, to moim zdaniem król naszych imprez przy grillu. Ważne jest marynowanie mięsa dzień wcześniej wtedy karczek powinien po upieczeniu pozostać soczysty.
Ingredients
- 1kg karczku
- pół szklanki oleju
- 4 łyżki majeranku
- 4 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
Instructions
1. Karczek kroimy na plastry grubości 2 cm. Każdy kawałek mięsa mocno tłuczemy na cienki plaster . Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę razem łączymy. Mięso smarujemy całą marynatą szczelnie zamykamy i zostawiamy przynajmniej na jedną noc przed pieczeniem.
2.Mięso należy smażyć na dobrze rozgrzanym grillu, najlepiej rozpalić grill godzinę wcześniej przed pieczeniem mięsa. Mięso powinno się piec po 5 minut z każdej strony. Nie powinno być za bardzo spieczone, aby nie było suche w środku. Smacznego