Home Desery granola

granola

by zjem to

Granola, lub crunch  którą można wykorzystać na kilka sposobów: jako batonik, dodatek do musli lub jako posypke do różnych deserów. proporcje bakaliów można zmieniać ważne żeby był w stosunku 2:1 z cukrem. Czyli można zrobić ten przepis tylko z 200g orzechów włoskich jak ktoś lubi 😛

 

granola

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 100g cukru
  • 80g margaryny
  • 50g migdałów
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g płatków owsianych
  • 50g sezamu

Instructions

1. Orzechy i migdały musimy rozdrobnić w młynku do kawy, w ostateczności można też je posiekać nożem.

granola1

2. Wszystkie składniki razem dodać do garnka.  Podgrzewać stale mieszając do połączenia się wszystkich składników.

granola2

3. Wykładamy na papier do pieczenia  i równo rozprowadzamy do około grubości 1cm.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C około 15min, do brązowego koloru

crunch

4. Po ostygnięciu możemy ją kroić na batoniki. Do stworzenia posypki rozdrabniać na malutkie kawałki rękami lub  młynkiem do kawy. Smacznego

crunch

granola5

 

You may also like