Do dekoracji użyłem bitej śmietany zmiksowanej z 100 ml śmietany kremówki i 2 łyżkami cukru pudru
Składniki
1 puszka brzoskwiń w syropie
600 g serka homogenizowanego
250 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki żelatyny
2 galaretki brzoskwiniowe
5 łyżek cukru pudru
paczka biszkoptów
Przygotowanie
Na samym początku rozpuścić 2 galaretki brzoskwiniowe w ½ litra gorącej wody, można to wykonać wcześniej,ponieważ galaretka długo stygnie. Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy. Następnie stale miksując na wolnych obrotach dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 28 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę sernikową, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki.
Czekamy, aż masa serowa stężeje, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Wszystkie brzoskwinie z puszki kroimy na plasterki i układamy na masie serowej jak widać na zdjęciach. Następnie całość zalewamy galaretką i zostawiamy w lodów na jakieś 2 godziny, kiedy galaretka już zastygnie, Gotowe. Smacznego
Rada
Do dekoracji użyłem bitej śmietany zmiksowanej z 100 ml śmietany kremówki i 2 łyżek cukru pudru
Recipe by zjem to blog kulinarny at https://zjemto.pl/sernik-na-zimno-z-brzoskwiniami/