drożdżówki z rabarbarem i budyniem

przez zjem to
0 komentarz

 

Jak co roku sezon owocowych ciast zaczyna się od rabarbaru, w tym roku przepis na drożdżówki z rabarbarem i budyniem.

drożdżówki z rabarbarem i budyniem

  Jak co roku sezon owocowych ciast zaczyna się od rabarbaru, w tym roku przepis na drożdżówki z rabarbarem i budyniem. 3.2.2929 Ciasta drożdżówki z rabarbarem i budyniem European drukuj
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 5.0/5
( 1 głosował )

Składniki

  • 15g świeżych drożdży
  • 750ml mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 50g margaryny
  • 2 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łodygi rabarbaru

Przepis

  1. Zaczynamy od zrobienia rozczynu na ciasto drożdżowe. W garnku podgrzewamy 250ml mleka, ważne aby mleko było jedynie ciepłe, jeśli mleko będzie gorące ciasto nie wyrośnie. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże,3 łyżki cukru i 6 łyżek mąki, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej brązowej konsystencji. Rozczyn powinien mieć konsystencje gęstego sosu. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski na środek kładziemy garnek z rozczynem i pozostawiamy go tak przez 10 minut do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie rozpuszczamy masło w garnku. Jeśli rozczyn zacznie "uciekać" czas na kolejne etapy wyrabiania ciasta. Całość rozczynu wyciągamy łyżką do miski z mąką, wbijamy całe jajko i wyrabiamy dość lepkie ciasto. Pod koniec dodajemy masło i razem jeszcze wyrabiamy około 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Dwa budynie gotujemy na pół litrze mleka z 6 łyżkami cukru, wedug instrukcji na budyniu. Rabarbar obieramy z skóry kroimy na pół centymetrowe plasterki, zasypujemy łyżką cukru. Jak rabarbar zacznie puszczać sok odlewamy sok a sam rabarbar dodajemy do budyniu i mieszamy.
  4. Po godzinie jak ciasto wyrośnie, rozwałkujemy je na placek w okolice wymiarów 30cmx40cm. Na cieście rozsmarowujemy budyń z rabarbarem i zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry grubości 4 centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy dokładnie każdą drożdżówkę. Piecyk rozgrzewamy do 180C i pieczemy drożdżówki na złoty kolor około 25min. smacznego.

drozdzowki3
drozdzowki2

You may also like

bodrum escort - izmir escort - ankara escortbodrum escort - izmir escort - ankara escort
%d bloggers like this: