Curry w kuchniach orientalnych można rozumieć jako danie w sosie i w Azji można spotkać wiele różnych jego odmian z różnymi mieszankami przypraw. Mój przepis bazuje na czerwonej paście curry i mleczku kokosowym. Czerwoną pastę curry w zależności od upodobań można wymienić na najmniej ostrą żółtą. Danie można zrobić też w wersji wegańskiej gdzie pierś kurczaka zastąpimy tofu.
1. Mięso pokroić w centymetrową kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, następnie smażyć czosnek razem z kurczakiem przez 3 minuty. Paprykę i cebulę pokroić w podobne do siebie paski, dodać na patelnię i wszystkie składniki smażyć razem jeszcze 5 minut. 2. Do smażonych składników dodać mleczko kokosowe, pastę curry i sos sojowy. Całość zagotować i gotować dalej na małym ogniu przez 10 minut aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Wycisnąć sok z połowy limonki, dodać do sosu i razem wymieszać. Na koniec udekorować całość świeżo pociętą kolendrą. Podawać z ryżem.Ingredients
Instructions