Home Ciasta Ciastka owsiane z kajmakiem

Ciastka owsiane z kajmakiem

by zjem to

Przepis na przepyszne ciastka owsiane przełożone kajmakiem. Przepis jest naprawdę banalnie prosty, najważniejsze to przypilnowanie ciastek w piekarniku, aby się nie spaliły. Przełożyłem je kajmakiem z puszki, ale można zastąpić go nutellą .

Ciastka owsiane z kajmakiem

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 100 g  margaryny
  • 50 g mąki
  • 125 g płatków owsianych
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 100g kajmaku

Instructions

 

ciastka

1. Margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.  Jajka rozbijamy do miski, dodajemy mąkę, płatki owsiane, cukier, roztopioną margarynę i całość miksujemy. Ciasto będzie miało bardzo kleistą konsystencje. Wkładamy miskę z ciastem do lodówki na około 15 min.  Po tym czasie wyjmujemy ciasto i ponownie je miksujemy.

upieczone

2.  Przygotowujemy dwie blaszki wyścielone papierem do pieczenia. Do nakładania ciasta najlepszy jest rękaw cukierniczy z końcówką bez ząbków, można też nakładać łyżeczką, jednak nie będa miały wtedy odpowiedniej formy. Nakładamy ciasto do rękawa i wyciskamy ciastka o wielkości dużej monety. Ciastka pieczemy w temperaturze 180C około 12min, ale należy je stale pilnować. Wyciągamy ciastka gdy środek ciastka już się zarumieni. Po wyciągnięciu ciastek możemy od razy nakładać kajmak z puszki na połowę ciastek, po pół łyżeczki na sztukę i przyciskać drugim ciastkiem jak markizy. Odstawiamy do ostygnięcia. Ja lubię najbardziej je na drugi dzień gdy nabiorą trochę wilgoci i są miększe.Smacznego

w-paczce

You may also like

%d bloggers like this: