przepis na churros
Ingredients
- 125 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 25 g masła
- pół szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli i cynamonu.
- 5 łyżek kajmaku z puszki
- 1 łyżka mleka
Instructions
1.Ciasto wyrabia się podobnie jak na karpatkę, więc osoby, które miały z nim styczność szybko zauważą podobieństwo. Wodę, masło, cukier zagotować do jednolitej konsystencji. Wsypać mąkę, sól i cynamon i szybko mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Na chwilkę odstawić.
2.Do gorącego ciasta wbić jajko i zmiksować. Ciasto powinno intensywnie się kleić.
3.Olej rozgrzać do do temp. 180 °C. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z cienką końcówką. wyciskać długie kawałki prosto do gorącego tłuszczu (można sobie pomóc obcinając końcówki nożyczkami ). Smażyć z każdej strony na ciemnozłoty kolor około 5 min. Po usmażeniu odcedzić na papierowym ręczniku.
4.Zagotować kajmak razem z mlekiem do konsystencji sosu. Podawać razem z churros. Smacznego.
[/directions]