Churros

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Desery

churros

 

przepis na churros

Składniki (na około 6 sztuk)

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 25 g masła
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli i cynamonu.

sos kajmakowy

  • 5 łyżek kajmaku z puszki
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

składniki

1.Ciasto wyrabia się podobnie jak na karpatkę, więc osoby, które miały z nim styczność szybko zauważą podobieństwo. Wodę, masło, cukier zagotować do jednolitej konsystencji. Wsypać mąkę, sól i cynamon i szybko mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Na chwilkę odstawić.

Churros

2.Do gorącego ciasta wbić jajko i zmiksować. Ciasto powinno intensywnie się kleić.

ciasto

3.Olej rozgrzać do  do temp. 180 °C. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z cienką końcówką. wyciskać długie kawałki prosto do gorącego tłuszczu (można sobie pomóc obcinając końcówki nożyczkami ). Smażyć z każdej strony na ciemnozłoty kolor około 5 min. Po usmażeniu odcedzić na papierowym ręczniku.

Churros

4.Zagotować kajmak razem z mlekiem do konsystencji sosu. Podawać razem z churros. Smacznego.

 

Churros

 

 

 

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Churros
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Tagi,

Trackback ze swojej strony.