Carbonara szparagowa

przez zjem to
0 komentarz

Wiosenny przepis na makaron carbonara z szparagami, boczkiem, serem i jajkiem. Włoski klasyk udoskonalony o wiosenne młode szparagi


Wiosenny przepis na makaron carbonara z szparagami, boczkiem, serem i jajkiem. Włoski klasyk udoskonalony o wiosenne młode szparagi Ryż i makarony Carbonara szparagowa European drukuj
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 5.0/5
( 1 głosował )

Składniki

  • 100 g surowego boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 10 zielonych szparagów
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 60 g parmezanu lub grana padano (starty ma mieć taką objętość jak żółtka)
  • Sól, pieprz

Przepis

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni aż się wytopi i zrumieni, następnie przekłdamy do osobnego naczynia zostawiając tłuszcz na patelni.W tym samym czasie możemy zacząć gotować makaron. Umyć szparagi, odkroić twarde końce kroimy na trzy czemntymetrowe kawałki. Podsmażamy na tej samej patelni co boczek. wystarczą jakieś 4 minuty pod konieć dolewamy 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Jeszcze minute smażymy i możemy wyłaczyć gaz i poczekać na makraon.

 

4/5  Sera ścieramy na tartce na małych oczkach. 2 jajak wbijamy do miseczki, rostrzepujemy,. Następnie dodajemy  starty ser, sól i pieprz całośc razem jeszcze raz mieszamy. Makaron gotujemy aldente jakieś pewnie 10 minut. po tym czasie od razu przekadamy do szparagów.  całość razem mieszamy pozostawiamy na jakąś minutkę do ostygnięcia. Po tym czasie do makaronu dodajemy mase jejeczną i od razue szybko całość mieszamy. Jajak nie mogą zacząć nam się ścinać to nie ma być jajecznica dlatego całyu czas trzeba makaron mieszać. Makaron stawiamy na małym gazie w kuchence i dalej mieszamy do momentu uzyskania z masy jajecznej konsystencji sosu jakieś 2, 3 minuty. Teraz do całości dodajemy boczek i jeszcze raz mieszamy. całośc gotowa do podania na talerzu posypujemy pozstałym serem.


You may also like

%d bloggers like this: