Pad Thai

by zjem to

Pad thai  to danie łączące smak kwaśny, ostry i słodki,  pochodzi z kuchni tajskiej. Jest jednym z najbardziej popularnych dań tamtejszej kuchni i serwowany jest w restauracjach orientalnych na całym świecie. Głównie to połączenie makaronu ryżowego z dodatkami warzywno-mięsnymi z charakterystycznym sosem.Sos ten składa się z 3 składników: sosu rybnego, pasty z tamaryndowca i ostrego sosu sriracha. Można wykonać go też w  wersji wegańskiej, używając zamiast mięsa tofu i pomijając jajko przy zagęszczaniu sosu. W klasycznym pad thai  zawsze znajdziemy tofu, jednak jeśli ktoś nie przepada  można je pominąć. W klasycznych przepisach często można znaleźć w składzie też czosnek, ale przy używaniu tak ostrego sosu jak sriracha jego smak gubi się w daniu i dodawanie go nie ma sensu.

pad thai

Print
Serves: 2 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Ingredients

  • 200 g makaronu ryżowego (wstążki 3-5 mm)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę lub ok. 8 krewetek (obranych i oczyszczonych)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 1 dymka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • pół limonki
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • 100g tofu (można ominąć)

Instructions

1. Makaron ryżowy zalewamy w garnku ciepłą wodą. Nie gotujemy, ponieważ zmięknie podczas smażenia.

2. W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającym dnem podsmażamy na oleju tofu pokrojone w kostkę. Następnie należy dodać mięso i smażyć razem przez pięć minut.  W osobnej miseczce robimy sos składający się z : sosu rybnego, pasty z tamaryndowca, srirachy i cukru.

3. Następnie moczony makaron dodajemy na patelnię i smażymy razem do zmięknięcia. Należy pamiętać, aby na patelnie podczas smażenia dolewać po trochę wody, inaczej makaron za bardzo się poskleja. Następnie dodajemy sos, kiełki  i pokrojoną dymkę, wszystko razem mieszamy i wyłączamy palnik.

4. Do makaronu wbijamy jajko i całość szybko mieszamy, tak by jajko nie ścięło nam się za mocno (w klasycznych przepisach często jajko dodawane jest o wiele wcześniej i ścina się ono całkowicie jak w jajecznicy).

5.Makaron podajemy posypany rozdrobnionymi orzeszkami oraz z ćwiartkami limonki aby każdy mógł dostosować poziom kwaśności do własnych preferencji.

You may also like

bodrum escort - izmir escort - ankara escort - anadolu casino yeni adresi - lidyabet güncel adresi -
golden bahis
- sekabet kaç oldu -

atlantisbahis güncel giriş adresi

-

retrobet yeni adresi

%d bloggers like this: