Żeberka pieczone

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Wieprzowina

zeberka

przepis na żeberka pieczone w miodzie i musztardzie

 

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • rękaw do pieczenia
zeberka2  

Przygotowanie

 

1. Żeberka kroimy na paski po dwie kostki w każdym. Dwie łyżki miodu i pozostałe przyprawy łączymy razem do jednolitej konsystencji. Każdy kawałek mięsa smarujemy marynatą, pozostawiając 2 łyżki marynaty na posmarowanie podczas pieczenia. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinkę. zeberka3
2.Żeberka razem z całą marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy żeberka około 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C.
3. Rozcinamy rękaw do pieczenia.   Każdy pasek żeberek smarujemy z góry pozostawionymi dwoma łyżkami marynaty. Tak posmarowane żeberka dajemy z powrotem do piekarnika na 20 min, aby pięknie się zarumieniły. Po tym czasie żeberka wyciągamy i są gotowe. Smacznego.

zeberka1
Podsumowanie
Przepis na
żeberka pieczone
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Średnia ocena
2.5 Based on 42 Review(s)

Tagi, , ,

Trackback ze swojej strony.

  • Pingback: Żeberka pieczone | Przepisy na ?()

  • Paola

    nie rozumiem przepisu a mianowicie czesci z marynata, w skladnikach podane sa 3 lyzki miodu, w przygotowaniu napisane jest aby 2 lyzki miodu podgrzeac z przyprawami (w tym musztarda, sos sojowy i cala reszta?) i po 40 minutac rozciac woreczek i posmarowac ta 1 lyzka miodu ktora zostala gdzies na boku? nie wiem czy dobrze rozumiem 🙂

    • Dobrze pani zrozumiała, ale już przepis zaktualizowałem tak jak teraz aktualnie go wykonuje. Odkładam sobie 2 łyżki marynaty i po rozcięciu rękawa smaruje górę żeberek.

  • Staszek

    Ja też niemal się załamałem. zrobilem marynatę z miodem, Podgrzałem!, a teraz czytam, ze po upieczeniu mam posmarować miodem i zapiec! Niechlujstwo autora/-ki!

  • kucharska.a.m

    i jak tu rozważać przejście na wege 😉

  • Oktawia Żebrowska

    Bardzo smaczne, zmodyfikowalam tylko musztarde, dalam 1 łyżkę sarepskiej i 1 francuskiej. I czas pieczenia u mnie był zdecydowanie dłuższy, ok 2h