Czas na przepisy z malinami, mam ładną plantacje tych owoców koło domu, więc na pewno sporo przepisów z malinami w roli głównej postaram się zamieścić. Zaczynamy od popularnego przepisu na tarte z malinami. Do tego spód „ciasteczkowy” bez pieczenia czyli szybko, takie ciasto można zrobić.
Ingredients
- 2 opakowania markiz czekoladowych
- 50 g masła
- 50 g mlecznej czekolady
- 250 serka mascarpone
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru
- 2 opakowania kartoników z malinami
- cukier puder
Instructions
1. Ciastka, masło, mleczną czekoladę wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Masę wkładamy do formy na tartę lub do tortownicy, która też dobrze się spisze w tym przepisie. Masę ciasteczkową musimy mocno wcisnąć w foremkę. Włożyć foremkę ze spodem ciasteczkowym do lodówki.
2. Serek mascarpone zmiksować razem z cukrem na gładki krem. Śmietanę 30{0aa4b5b80247296e1b6307bbf7d7994904b83daff86d5e19c6dff785f54d4fd0} ubić na sztywno. Dodać śmietanę do kremu wymieszać całość łyżką do połączenia składników. Krem rozsmarować na cieście.
3. Maliny ułożyć gęsto na kremie. Na koniec maliny posypać cukrem pudrem. Po schłodzeniu w lodówce ciasto będzie gotowe do krojenia. Smacznego.
Notes
Zamiast markiz można też użyć innych ciastek, przykładowo 3 paczek herbatników. Sam użyłem markiz i dwóch paczek herbatników.