Stromboli

przez zjem to
5 komentarzy

Stromboli to rodzaj zawijanej pizzy, w sieci można znaleźć różne sposoby jej zawijania, ja użyłem moim zdaniem ten najbardziej ładnie wyglądający w wianek.Sam pomysł na taki zawijany wypiek pochodzi nie z Włoch lecz ze Stanów Zjednoczonych. Podstawą jest ciasto dokładnie takie same jak do pizzy. Składniki do nadzienia można samemu zmienić.

stromboli

Stromboli to rodzaj zawijanej pizzy, w sieci można znaleźć różne sposoby jej zawijania, ja użyłem moim zdaniem ten najbardziej ładnie wyglądający w wianek.Sam… Bez kategorii Stromboli European drukuj
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 5.0/5
( 1 głosował )

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Nadzienie:
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • mała cebula
  • pomidor
  • zielona papryka
  • 7 plastrów salami
  • 100g tartej mozzarelli
  • 1 jajko
  • łyżeczka sezamu
  • oregano
  • sól

Przepis

1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, najpierw możemy je wymieszać łyżką. Gdy łyżka obklei się mocno ciastem wyrabiamy rękami do elastycznej i jednolitej konsystencji. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

2. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z dwoma łyżkami wody i smarujemy nim cały placek. Cebule obieramy, kroimy w piórka i rozkładamy tylko na środku pizzy. Pomidora kroimy w plastry, wyjmujemy pestki z pomidorów i rozkładamy na cebule. Paprykę kroimy i też rozkładamy na cieście. Obsypujemy warzywne składniki solą i  suszonym oregano. Rozkładamy plasterki salami na zakładkę, po czym posypujemy całość tartym serem.

3. Po obu bokach ciasta nacinamy paski. Zakładamy paski raz z jednej raz z drugiej strony do powstania wianka na cieście. Roztrzepujemy jajko i smarujemy ciasto, następnie posypujemy całość sezamem. Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy stromboli około 20-25min do uzyskania złotego koloru ciasta. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego

Notatki

W przepisie można oczywiście użyć   innych  składników do nadzienia, jak i również   innego sosu do pizzy niż ten na bazie koncentratu pomidorowego i wody. Można też kupić gotowe ciasto na pizze zamiast samemu zarabiać.

wianek

You may also like

bodrum escort - izmir escort - ankara escort - anadolu casino yeni adresi - lidyabet güncel adresi -
golden bahis
- sekabet kaç oldu -

atlantisbahis güncel giriş adresi

-

retrobet yeni adresi

bodrum escort - izmir escort - ankara escort - anadolu casino yeni adresi - lidyabet güncel adresi -
golden bahis
- sekabet kaç oldu -

atlantisbahis güncel giriş adresi

-

retrobet yeni adresi

%d bloggers like this: