Sernik na zimno z sercem

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Ciasta

sernik-z-sercem2

Przepis na sernik na zimno z sercem

Sernik z sercem w środku nie jest prostym przepisem, ale efekt jest bardzo ładny. Osobiście w środku szukałem innego kształtu, ale tu miałem problem z wytworzeniem samemu foremki. Stanęło na sercu pewnie komuś ten kształt się przyda ale to dopiero na walentynki 😛

Składniki

Masa serowa:

  • 600 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 250 ml śmietany słodkiej 30%
  • śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • paczka herbatników

Masa truskawkowa:

  • 450 g mrożonych truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Glazura truskawkowa:

  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki śmietany słodkiej
  • 4 łyżki wody
  • 80 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka czerwonego barwnika w żelu

Dodatkowo:

  • pojemnik plastikowy podobny do tego ze zdjęć.

serce

Przygotowanie

1. Truskawki rozmrozić, zblendować razem z cukrem, następnie 4 łyżki musu odstawić do glazury. Żelatynę roztopić w 6 łyżkach gorącej wody, po ostygnięciu dodać ją do musu truskawkowego i razem wymieszać. Mus wylać do jakiegoś płaskiego naczynia, ja wykorzystałem tortownice o średnicy 24cm. Po zastygnięciu foremką w kształcie serca wycinamy serduszka i nabijamy kolejne przez środek patyczkiem do szaszłyków. Całość umieszczamy w pojemniku plastikowym, najlepiej umocować patyczek za pomocą taśmy izolacyjnej na środku.

2. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę i ciepłą żelatynę. Całość szybko (za nim zacznie tężeć) przekładamy do pojemnika pomiędzy sercem z truskawek. Pojemnik z sernikiem odkładamy w chłodne miejsca do zastygnięcia.

3. Po godzinie gotujemy wodę w garnku do takiej wysokości jak sernik w pojemniku. Patyczkiem do szaszłyków podcinamy boki sernika. Pojemnik wkładamy na chwilę do garnka z gorącą wodą, następnie obracamy do góry nogami i wytrzepujemy sernik . Po wyjęciu układamy go na ułożone herbatniki, tak by z herbatników powstał podkład pod sernik. Całość wkładamy do lodówki.

4. Rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody dwie łyżeczki żelatyny. Wodę, cukier i śmietanę zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozdrobnić na małe  kawałki i zalać ją gotującym się płynem, od razu szybko mieszać tak, by czekolada rozpuściła się i powstała jednolita konsystencja. Do całości dodajemy rozpuszczoną żelatynę, odłożony mus truskawkowy, oraz łyżkę barwnika i całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Tak zrobioną glazurę odstawiamy do ostygnięcia.

5. Gdy glazura zacznie być gęsta, sernik układamy na dwóch szklankach i łyżką oblewamy glazurą z każdej strony. Nadmiar odcinamy nożem, sernik wkładamy do lodówki, glazura stygnie bardzo szybko, więc po chwili sernik powinien być gotowy do krojenia. Smacznego.

serce

Podsumowanie
Przepis na
Sernik na zimno z sercem
Opublikowany
Średnia ocena
4 Based on 10 Review(s)

Tagi

Trackback ze swojej strony.

  • Pingback: Sernik na zimno z sercem | Przepisy na ?()

  • gin

    Wygląda genialnie! Podziwiam pomysłowość 🙂

  • wygląda BARDZO efektownie. gratuluję pomysłu!!
    zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com 🙂

  • izbea

    jak robię cos podobnego, tj. jeśli ważny jest przekrój deseru/toru.., to na tak racjonalizatorski pomysł jeszcze nie wpadłam 😀
    po prostu formę wykorzystuję tradycyjnie, nie ‚na głowie’- a na leżąco (tu- na ‚stojąco’ -konstrukcja/zawieszenie/BRAWO!- musiała forma ‚trzymac formę’;) )- czyli jej dłuższy bok byłby u mnie zwyczajowo otwarty (tu- ‚szczyt’)- wkładam do tego mojego pudełka/formy/tortownicy masę (tu- serową) na taką wysokośc, jak zakłada przekrój (tu- wys. pod serduszkiem)–> potem wnętrze (tu serduszka)–> jego boki wypełniam znowu masą (..serową)–> i górą (na serduszka)–> KONIEC . ale chapeaux bas:)))

    • Ale na tak świetną nazwę jak SERCOWNIK nie wpadłem, a od razu bym ją wykorzystał, bo świetnie pasuje. Super komentarz postaram się jeszcze nie raz zaskoczyć ciekawym przepisem ;]

  • Patrycja Wachulak

    15 serduszek masz z glazury więc da sie to zrobic w keksówce czy bedzie ich za mało? robię 1 raz więc sie wole zapytać, albo ile litrowy masz ten pojemnik co chłodziles w nim ser z serduchami? jeszcze mam pudełko po lodach wiec jednak chyba w tym bede działac bo niby tego sera dużo ale keksówka długa….

    • Pojemnik w którym robiłem to był dokładnie taki jaki był w zestawie z
      mikserem zelmar to popularny mikser może akurat ktoś w okolicy miał
      podobny.

      Czy da rade inny pojemnik ? pewnie tak ale najgorzej
      widzę to jak serca mają się trzymać równą linią tu były nabite na
      wykałaczkę do szaszłyków jak to zrobić w keksówce nie wiem.

      ogólnie
      sam pomysł gdzieś z tego kanału na youtubie znalazłem może to ci coś
      jeszcze pomoże https://www.youtube.com/watch?v=5eZF-DQqp5w

      • Patrycja Wachulak

        w keksówce mam zamiar wyłozyc to najpierw folią aluminiowa na to troche bialej masy na to serduszka-położyc- bede robic w wersji poziomej ty masz pion, potem znow tą masą serowa zalac i jakoś wyjąc wczesniej schłodzic. juz widzę te bajzel w kuchni. skończyły sie truskawki będe robic z malin wydaje mi sie że bedzie trzeba dac więcej żelatyny niż do truskawek. będę robic w poniedziałek dopiero się okaże co to mi wyjdzie i czy wyjdzie….

  • kucharska.a.m

    pięknie wygląda, wykorzystam z innym kształtem ten pomysł