Dziś najbardziej klasyczny i popularny sernik na zimno z brzoskwiniami. Przepis też najbardziej uniwersalny, puszkę z brzoskwiniami jesteśmy w stanie kupić o każdej porze roku. W zimie gdy świeżych owoców jest mniej, można właśnie ich użyć. Ja wykorzystałem serki homogenizowane, lecz można je zastąpić twarogiem sernikowym z wiaderka. Sernik robi się błyskawicznie.
Ingredients
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 600 g serka homogenizowanego
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 5 łyżek cukru pudru
- paczka biszkoptów
Instructions
- Na samym początku rozpuścić 2 galaretki brzoskwiniowe w 1/2 litra gorącej wody, można to wykonać wcześniej,ponieważ galaretka długo stygnie. Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy. Następnie stale miksując na wolnych obrotach dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 28 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę sernikową, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki.
- Czekamy, aż masa serowa stężeje, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Wszystkie brzoskwinie z puszki kroimy na plasterki i układamy na masie serowej jak widać na zdjęciach. Następnie całość zalewamy galaretką i zostawiamy w lodów na jakieś 2 godziny, kiedy galaretka już zastygnie, Gotowe. Smacznego
Notes
Do dekoracji użyłem bitej śmietany zmiksowanej z 100 ml śmietany kremówki i 2 łyżek cukru pudru