Sernik na zimno z brzoskwiniami

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Ciasta

sernbik-na-zimno

Dziś najbardziej klasyczny i popularny sernik na zimno z brzoskwiniami. Przepis też najbardziej uniwersalny, puszkę z brzoskwiniami jesteśmy w stanie kupić o każdej porze roku. W zimie gdy świeżych owoców jest mniej, można właśnie ich użyć. Ja wykorzystałem serki homogenizowane, lecz można je zastąpić twarogiem sernikowym z wiaderka. Sernik robi się błyskawicznie.

sernik na zimno
sernik na zimno z brzoskwiniami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Całkowity czas: 
 
Do dekoracji użyłem bitej śmietany zmiksowanej z 100 ml śmietany kremówki i 2 łyżkami cukru pudru
Składniki
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 600 g serka homogenizowanego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 5 łyżek cukru pudru
  • paczka biszkoptów
Przygotowanie
  1. Na samym początku rozpuścić 2 galaretki brzoskwiniowe w ½ litra gorącej wody, można to wykonać wcześniej,ponieważ galaretka długo stygnie. Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy. Następnie stale miksując na wolnych obrotach dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 28 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę sernikową, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki.
  2. Czekamy, aż masa serowa stężeje, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Wszystkie brzoskwinie z puszki kroimy na plasterki i układamy na masie serowej jak widać na zdjęciach. Następnie całość zalewamy galaretką i zostawiamy w lodów na jakieś 2 godziny, kiedy galaretka już zastygnie, Gotowe. Smacznego
Rada
Do dekoracji użyłem bitej śmietany zmiksowanej z 100 ml śmietany kremówki i 2 łyżek cukru pudru
sernik na_zimno z galaretką i brzoskwiniami

Tagi,

Trackback ze swojej strony.

  • gin

    Ależ on cudny! 🙂