Przepis rodził się bardzo długo, bo już jakiś zarys sernika z bananami miałem rok temu. Przepis rodził się sam pod czas wykonania, szybko doszedłem do wniosku że dolna warstwa jest za mało ciemna i potrzebuje ciemniejszego składnika, nie szukałem długo i dodałem swój ulubiony składnik słodkich ciast w postaci połowy puszki kajmaku. Świetnie się to skomponowało z resztą ciasta
Ingredients
- 5 bananów
- 600g serka homogenizowanego
- 250ml śmietany kremówki
- 3 łyżki żelatyny
- 200g masy kajmakowej
- 2 galaretki cytrynowe
- 4 łyżki cukru pudru
- paczka biszkoptów
Instructions
- Zagotowujemy 1/3 szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. 3 banany obieramy i blendujemy na papkę. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy. 1/3 masy serowej łączymy z papką z bananów i masą kajmakową. Następnie stale miksując wolno dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 25 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę bananową, wyrównujemy i wkładamy całość do lodówki.
- Pozostałą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli masa bananowa na serniku stężała już możemy przystąpić do kolejnych kroków. Pozostałą masę serową miksujemy z cukrem pudrem i dalej miksując dodajemy powoli żelatynę. Masę serową wykładamy do tortownicy, wyrównujemy i ponownie do lodówki.
- Czekamy, aż masa serowa stężeje na serniku, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Pozostałe banany obieramy kroimy na małe plastry, układamy na serniku jeden koło drugiego lekko dociskając. Nastepnie zalewamy całość galaretką i wkładamy do lodówki. Czekamy, aż całość zastygnie i sernik jest gotowy. SMACZNEGO