Sernik na zimno z bananami

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Ciasta

sernik-z-bananamiv3 \

Przepis rodził się bardzo długo, bo już jakiś zarys sernika z bananami miałem rok temu. Przepis rodził się sam pod czas wykonania, szybko doszedłem do wniosku że dolna warstwa jest za mało ciemna i potrzebuje ciemniejszego składnika, nie szukałem długo i dodałem swój ulubiony składnik słodkich ciast w postaci połowy puszki kajmaku. Świetnie się to skomponowało z resztą ciasta

sernik-z-bananami2

 
sernik na zimno z bananami
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Całkowity czas: 
 
Składniki
  • 5 bananów
  • 600g serka homogenizowanego
  • 250ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 200g masy kajmakowej
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 4 łyżki cukru pudru
  • paczka biszkoptów
Przygotowanie
  1. Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. 3 banany obieramy i blendujemy na papkę. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy. ⅓ masy serowej łączymy z papką z bananów i masą kajmakową. Następnie stale miksując wolno dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 25 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę bananową, wyrównujemy i wkładamy całość do lodówki.
  2. Pozostałą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody. Galaretki rozpuszczamy w ½ litra gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli masa bananowa na serniku stężała już możemy przystąpić do kolejnych kroków. Pozostałą masę serową miksujemy z cukrem pudrem i dalej miksując dodajemy powoli żelatynę. Masę serową wykładamy do tortownicy, wyrównujemy i ponownie do lodówki.
  3. Czekamy, aż masa serowa stężeje na serniku, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Pozostałe banany obieramy kroimy na małe plastry, układamy na serniku jeden koło drugiego lekko dociskając. Nastepnie zalewamy całość galaretką i wkładamy do lodówki. Czekamy, aż całość zastygnie i sernik jest gotowy. SMACZNEGO
 

DSC_5659

 

Tagi,

Trackback ze swojej strony.

  • gin

    Mmm, boskie połączenie smaków 🙂