Sernik latte macchiato

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Ciasta

sernik-latte-maciatto

Przepis na sernik latte macchiato

Jest to przepis na wzór kawy latte macchiato, czyli mocno mlecznej kawy o zaznaczonych trzech warstwach: mleka,kawy i pianki z mleka. W serniku też wykonałem trzy warstwy: serowa, kawowa i z bitej śmietany, do tego wykończyłem go sosem karmelowym. Propozycja dla fanów kawy również w cieście. Ciasto wykonałem na tortownicy o średnicy 25cm.

Składniki

  • 400 g serka homogenizowanego
  • 200 ml śmietany słodkiej 30%
  • paczka biszkoptów
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek cukru

bita śmietana:

  • 200 ml śmietany słodkiej 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

sos karmelowy:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki śmietany słodkiej 30%

Przygotowanie

 1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody. Kawę zalewamy dwoma  łyżkami wrzątku. W tortownicy układamy ciasno biszkopty, jeśli powstaną zbyt duże szpary można pokroić biszkopty na mniejsze kawałki. Miksujemy serek homogenizowany razem z cukrem do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żelatynę (może być jeszcze ciepła) i miksujemy. Słodką śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i razem miksujemy. Całość masy dzielimy na dwie części, jedną wykładamy na biszkopty w tortownicy i wkładamy do lodówki, Drugą miksujemy razem z kawą.

spod

2. Teraz musimy odczekać około 15min, aż pierwsza biała warstwa lekko stężeje na biszkoptach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy warstwę kawową, następnie z powrotem wkładamy sernik do lodówki.

warstwa kawowa

3. Teraz zajmijmy się sosem karmelowym, można  go zrobić samemu lub zastąpić kupnym, gotowym słodkim sosem. Cukier i wodę wlewamy do garnuszka o grubym dnie. Stawiamy go na małym ogniu, z początku mieszamy do rozpuszczenia się cukru w wodzie, później tylko stale obserwujemy gotujący się syrop. W tym samym czasie podgrzewamy 3 łyżki śmietanki. Gdy syrop zacznie zmieniać kolor na jasno brązowy, ściągamy garnek z palnika i dodajemy do niego gorącą śmietankę – stale mieszając. Tak otrzymany sos zostawiamy do ostygnięcia.

wzorek_

4. Śmietanę ubijamy razem z cukrem na sztywno. Jeśli masa kawowa już zastygła, bitą śmietanę  wykładamy na wierzch sernika i wyrównujemy. Z sosu karmelowego na wierzchu bitej śmietany robimy koła e. Następnie za pomocą wykałaczki porobić kreski od środka ciasta do krawędzi około 6 razy w równych odstępach, po czym pomiędzy nimi porobić kolejne kreski tym razem ciągnąć od krawędzi do środka powinien nam się ukazać wzór podobny do kwiatu. Ciasto schłodzić . Smacznego

Rada. Zamiast kawy rozpuszczalnej możemy użyć też jednej filiżanki espresso.

nowy2

nowy

Podsumowanie
Przepis na
Sernik latte macchiato
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas przygotowania
Średnia ocena
3.5 Based on 18 Review(s)

Tagi

Trackback ze swojej strony.