schab ze śliwkami

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Wieprzowina

schab_ze_sliwkami

przepis na schab ze śliwkami

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 200 g suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich)
  • 1 szklanka wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu.
  • 4 łyżki margaryny
  • rękaw do pieczenia

Przygotowanie

1. Schab myjemy i osuszamy,śliwki zalewamy winem. Osobiście radzę całe mięso oczyścić z wszystkich tłustych błon,  choć nie jest to konieczne.

schab ze śliwkami

2. Nacinamy jedną lub dwie kieszenie na śliwki w schabie długim nożem o maksymalnej szerokości 2 cm.  Do kieszonek wkładamy śliwki namoczone w winie.

nabijamy sliwkami schab

3. Czosnek siekamy, a następnie mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem.Tak przygotowaną mieszanką   nacieramy schab z każdej strony.

nacieramy schab

4. Rozgrzewamy margarynę na patelni. Na mocnym ogniu podsmażamy schab dokładnie z każdej jego strony.  Powinno to trwać nie dłużej jak 10min.Bardzo ważne, aby tego puktu nie ominąć dzięki temu zamykamy wszystkie soki wewnątrz mięsa.

DSC_0980

5. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Schab przekładamy do rękawa do pieczenia i szczelnie zamykamy. Pieczemy minimum 40 min w piekarniku. Po tym czasie wyciągamy z  rękawa i możemy kroić.  Smacznego.

DSC_0986

Podsumowanie
Przepis na
schab ze śliwkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Średnia ocena
no rating Based on 0 Review(s)

Tagi, , , ,

Trackback ze swojej strony.