Przepis na schab gotowany w 10 minut według mojej receptury. Różni się od innych, które można znaleźć w sieci. Ja mięso przed pierwszym gotowaniem schabu pekluję dodatkowo pół dnia, dzięki temu mamy ładniejszy i smaczniejszy efekt na koniec.
Ingredients
- 1 kg wąskiego schabu
- 2 litry zimnej wody
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 4 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- siatka wędliniarska
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
Instructions
- Wszystkie składniki oprócz schabu razem połączyć w garnku, zagotować dokładnie mieszając tak, aby majonez rozpuścił się w zalewie. Odstawić do ostygnięcia. Schab oczyścić z błon i warstwy tłuszczu. Siatkę wędliniarską naciągnąć na schab, a następnie schab włożyć do zalewy. Ważne: zalewa musi w całości przykrywać schab. Tak schab powinien peklować się 12 h, wiele przepisów pomija takie peklowanie, ale to dzięki tym dodatkowym 12 h otrzymamy ładny, różowawy kolor schabu w środku.
- Po tym czasie schab z zalewą stawiamy na gazie zagotowujemy, następnie gotujemy jeszcze na małym ogniu dokładnie pięć minut. Wyłączamy gaz, a schab odstawiamy w chłodne miejsce na 6 h. Następnie ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy, zmniejszamy gaz i trzymamy kolejne 5 minut. Odstawiamy schab do ostygnięcia. Po wystygnięciu zalewy schab możemy wyciągnąć, jest gotowy do jedzenia.
Notes
Aby schab ładniej się prezentował, po wyciągnięciu go z zalewy posmarowałem dwoma łyżkami oleju wymieszanymi z łyżeczką słodkie papryki. Następnie szybko go podsmażyłem na rozgrzanej patelni, dosłownie trwało to minute. Nie stracił na soczystości, a złapał ładniejszy kolor.
Po pierwszym gotowaniu^