Schab gotowany w 10 minut

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Wieprzowina

schab-w-10minut

Przepis na schab gotowany w 10 minut według mojej receptury. Różni się od innych, które można znaleźć w sieci. Ja mięso przed pierwszym gotowaniem schabu pekluję dodatkowo pół dnia, dzięki temu mamy ładniejszy i smaczniejszy efekt na koniec.

DSC_5289

Po pierwszym gotowaniu^


schab-w-10minut2

Schab gotowany w 10 minut
 
Składniki
  • 1 kg wąskiego schabu
  • 2 litry zimnej wody
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 4 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • siatka wędliniarska
  • 2 łyżki majeranku
  • ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki oprócz schabu razem połączyć w garnku, zagotować dokładnie mieszając tak, aby majonez rozpuścił się w zalewie. Odstawić do ostygnięcia. Schab oczyścić z błon i warstwy tłuszczu. Siatkę wędliniarską naciągnąć na schab, a następnie schab włożyć do zalewy. Ważne: zalewa musi w całości przykrywać schab. Tak schab powinien peklować się 12 h, wiele przepisów pomija takie peklowanie, ale to dzięki tym dodatkowym 12 h otrzymamy ładny, różowawy kolor schabu w środku.
  2. Po tym czasie schab z zalewą stawiamy na gazie zagotowujemy, następnie gotujemy jeszcze na małym ogniu dokładnie pięć minut. Wyłączamy gaz, a schab odstawiamy w chłodne miejsce na 6 h. Następnie ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy, zmniejszamy gaz i trzymamy kolejne 5 minut. Odstawiamy schab do ostygnięcia. Po wystygnięciu zalewy schab możemy wyciągnąć, jest gotowy do jedzenia.
Rada
Ja, by schab ładniej się prezentował, po wyciągnięciu go z zalewy posmarowałem dwoma łyżkami oleju wymieszanymi z łyżeczką słodkie papryki. Następnie szybko go podsmażyłem na rozgrzanej patelni, dosłownie trwało to minute. Nie stracił na soczystości, a złapał ładniejszy kolor.

Tagi

Trackback ze swojej strony.