rolada szpinakowa z łososiem

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Przystawki

rolada szpinakowa z łososiem

Roladę szpinakową z łososiem warto każdemu polecić, to bardzo prosty przepis, a w wyniku dostajemy ładną przystawkę. Mimo, że wygląda na oko dość skomplikowanie – to wykonanie jest naprawdę proste dla każdego kto piecze regularnie biszkopty. Przy tym jest to bardzo dobre połączenie smaków, a i wygląda apetycznie

krok-po-kroku rolada szpinakowa z łososiem2 z bliska
rolada szpinakowa z łososiem
Autor: 
Kategoria: przystawka
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Całkowity czas: 
 
Składniki
  • 200g łososia wędzonego
  • 4 jajka
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 200g serka śmietankowego/kanapkowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sok z połówki cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Mrożony szpinak roztopić na patelni, odsączyć z nadmiaru wody i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie na małych obrotach dodawać pojedynczo żółtka. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać całość do masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 15 minut.
  2. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórke z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny.
  3. Z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek, na wierzch ułożyć plastry łososia jak na zdjęciu. Powoli zrolować. Po tym rolada jest gotowa do jedzenia, przechowywać w lodówce. SMACZNEGO

Tagi,

Trackback ze swojej strony.

  • Świetny blog – niezłe przepisy. Zapraszam do odwiedzenia mojej strony http://www.xeibos.pl

  • Karolina Dąbrowska

    W składnikach nie ma jogurtu który jest wspomniany w przygotowaniu… ciekawa jestem ile i jaki (podejrzewam naturalny lub typu greckiego). U mnie będzie bez bo zakupy robiłam z listą składników, mam nadzieję że również będzie smaczne 😀

    • oh shit :/ przeoczyłem. 3 łyżki jogurtu naturalnego są potrzebne, ewentualnie można użyć jogurt typu greckiego lub śmietany.

    • oh shit 🙁 przeoczyłem. 3 łyżki jogurtu naturalnego są potrzebne, ewentualnie można użyć jogurt typu greckiego lub śmietany.

      • Karolina Dąbrowska

        Dziękuję za przepis. Wszedł do stałego repertuaru.

  • Katarzyna Fournaris

    Wygląda pysznie i bardzo efektownie. Zagości na moim wigilijnym stole 🙂

  • paula_0303

    witam, to ciasto szpinakowe wyszło mi bardzo wilgotne czy tak powinno być?

    • Piecze się jak klasycznego biszkopta do suchego patyczka i powinno być ok, po ostygnięciu może się wydawać wwilgotne