Home Ciasta rogaliki drożdżowe z nutellą

rogaliki drożdżowe z nutellą

by zjem to

 

Po długiej przerwie wracam do pisania przepisów. Dokładnie minęło 170 dni od ostatniego wpisu, mam nadzieje, że teraz nic mi nie przeszkodzi, by regularnie dodawać wpisy. Mam sporo pomysłów, jak odświeżyć wygląd i działanie bloga. Na pierwszy front idą rogliki z nuttelą, przepis zdecydowanie dla miłośników ciasta drożdzowego.

rogaliki drożdżowe z nutellą

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 20g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 50g margaryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek nutteli

Instructions

1. Zaczynamy od zrobienia rozczynu na ciasto drożdżowe. W garnku podgrzewamy mleko, ważne aby mleko było jedynie ciepłe, jeśli mleko będzie gorące ciasto nie wyrośnie. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 6 łyżek mąki, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej brązowej konsystencji. Rozczyn powinien mieć konsystencje gęstego sosu. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski na środek kładziemy garnek z rozczynem i pozostawiamy go tak przez 10 minut do wyrośnięcia.

2. W międzyczasie rozpuszczamy masło w garnku. Jeśli rozczyn zacznie "uciekać" czas na kolejne etapy wyrabiania ciasta. Całość rozczynu wyciągamy łyżką do miski z mąką, wbijamy całe jajko i wyrabiamy dość lepkie ciasto. Pod koniec dodajemy masło i razem jeszcze wyrabiamy około 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.

3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na połowy.Jedną część rozwałkowujemy placek o grubości około pół centymetra. Za pomocą formy do tortów wykrawamy koło, które następnie dzielimy na 8 trójkątów jak na zdjęciu. Na każdy trójkąt dajemy po pół łyżeczki nutelli i zwijamy od najszerszej części do góry formując rogalik. Układamy każdy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.

4.Każdego rogala smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Blaszkę z rogalami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C. Powinny się piec około 15 min, do złotego koloru. Po wystygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego.

rogaliki krok po kroku

 

 

 

rogalik_zblizenie

rogaliki-z-nuttela

You may also like

%d bloggers like this: