Polędwica w sosie curry

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Wieprzowina

Polędwica w sosie curry

Polędwica w sosie curry to już pełne danie obiadowe. W sosie dominuje smak słodkich ananasów oraz przyprawy curry, polędwica za to wykorzystuje klasyczna mieszankę przypraw do wieprzowiny, do tego pasować będzie ryż który polejemy sosem.

Polędwica w sosie ananasowym
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Całkowity czas: 
 
Składniki
  • 1 polędwica wieprzowa (około 300g)
  • 1 puszka ananasów
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 1 mała łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • Masło lub margaryna do smażenia
  • Ugotowany ryż
Przygotowanie
  1. Polędwicę wieprzową należy natrzeć mieszanką soli, pieprzu, majeranku oraz posiekanego czosnku. Na patelni rozgrzać margarynę, smażyć polędwicę z każdej strony około 15 minut. Najlepiej jednak wykorzystać termometr do mięsa i smażyć do osiągnięcie temperatury 58 C wewnątrz najgrubszego miejsca polędwicy. W takiej temperaturze powinniśmy otrzymać średnio wysmażoną polędwice o lekko różowym kolorze.
  2. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone kawałki ananasa. Dolewamy pół litra wody, oraz dodajemy przyprawy: curry i zielony pieprz. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody dolewamy do sosu, całość zagotowujemy do zgęstnienia.
  3. Na środku talerza wsypujemy ryż możemy do tego użyć jakiegoś naczynia by nadać mu ładny kształt jak u mnie na zdjęciach. Teraz kolejno polewamy ryż sosem a wokół całości układamy pokrojone w plastry kawałki polędwicy.Polędwica w sosie curry jest gotowa.
zbliżenie na polędwice w sosie currypropozycja podania

Tagi, , ,

Trackback ze swojej strony.