placek z rabarbarem

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Ciasta

placek z rabarbarem_5

Przepis na placek z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem to stały punkt początku sezonu owocowego w kuchni. Przepis na mój placek jest z rodzaju tych najłatwiejszych który zawsze się udaje a owoce też można zawsze zamienić na aktualnie sezonowe.Składniki podaje na standardową blachę 30×40. By zrobić placek tak jak ja w formie na tarte składniki dzielimy na pół

 

Składniki (blacha 30x40)

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130g cukru
  • 2 jajka
  • 130g margaryny
  • 1 cukier waniliowy

Nadzienie:

  • 600g rabarbaru
  • 6 łyżek cukru

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100g margaryny
  • 80g cukru

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem na gładką kulkę ciasta. Odstawić na pół godziny do lodówki. Foremkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na blachę.

2. Rabarbar obrać pokroić na centymetrowe kawałki. Wymieszać razem z cukrem i poczekać aż zacznie puszczać soki.Przełożyć na ciasto

placek z rabarbarem_2

3. Wszystkie składniki na kruszonkę razem połączyć do uzyskania sypkiego ciasta .Placek z góry posypać kruszonką

placek z rabarbarem_3

4. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C około 35min. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego

placek z rabarbarem_4

Podsumowanie
Przepis na
placek z rabarbarem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Średnia ocena
4 Based on 5 Review(s)

Tagi,

Trackback ze swojej strony.