Kolejna wariacja na temat ciast z rabarbarem tym razem z bezą. Ciasto wykorzystujemy dalej kruche.Kosztuje nas więcej pracy i więcej czasu poświeconego na pieczenie z powodu wykorzystania bezy

Ingredients
- Ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70g cukru
- 2 żółtka
- 70g margaryny
- 1 cukier waniliowy
- Nadzienie:
- 500g rabarbaru
- pół szklanki cukru
- Beza:
- 4 białka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Instructions
1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem na gładką kulkę ciasta. Odstawić na pół godziny do lodówki. Foremkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na foremkę.
2. Rabarbar obrać pokroić na centymetrowe kawałki. Przełożyć razem z cukrem do garnka, Gotować razem aż do momentu rozpadnięcia się rabarbaru. Przełożyć rabarbar na ciasto.
3. Wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180C na 20min. W tym czasie ubić białka z szczyptą soli, Do sztywnej piany. Po sprawdzeniu sztywności piany, dalej ubijać dodając cukier powoli łyżką, na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeśli posiadamy szpryce cukierniczą przełożyć całość do niej
4.Wyciągamy ciasto i wyciskamy z szprycy pianę z białek w wybrany przez nas wzór (dwa pomysły można zobaczyć u mnie na zdjęciach). Jeśli nie mamy szprycy przekładamy łyżką pianę i ją wyrównają. Pieczemy ciasto jeszcze około 40 min w temperaturze 140C. Po zakończeniu tego czasu ciasta nie wyciągamy z piekarnika zostawiamy do wyschnięcia bezy w piekarniku . Smacznego