placek z rabarbarem i bezą

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Ciasta

placek z rabarbarem 2

Przepis na placek z rabarbarem i bezą

Kolejna wariacja na temat ciast z rabarbarem tym razem z bezą. Ciasto wykorzystujemy dalej kruche.Kosztuje nas więcej pracy i więcej czasu poświeconego na pieczenie z powodu wykorzystania bezy

 

Składniki na foremkę do tarty

Ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70g cukru
  • 2 żółtka
  • 70g margaryny
  • 1 cukier waniliowy

Nadzienie:

  • 500g rabarbaru
  • pół szklanki cukru

Beza:

  • 4 białka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem na gładką kulkę ciasta. Odstawić na pół godziny do lodówki. Foremkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na foremkę.

DSC_1973

2. Rabarbar obrać pokroić na centymetrowe kawałki. Przełożyć razem z cukrem do garnka, Gotować razem aż do momentu rozpadnięcia się rabarbaru. Przełożyć rabarbar na ciasto.

3. Wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180C na 20min. W tym czasie ubić białka z szczyptą soli, Do sztywnej piany. Po sprawdzeniu sztywności piany, dalej ubijać dodając cukier powoli łyżką, na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeśli posiadamy szpryce cukierniczą przełożyć całość do niej

DSC_1985

4.Wyciągamy ciasto i wyciskamy z szprycy pianę z białek w wybrany przez nas wzór (dwa pomysły można zobaczyć u mnie na zdjęciach). Jeśli nie mamy szprycy przekładamy łyżką pianę i ją wyrównają. Pieczemy ciasto jeszcze około 40 min w temperaturze 140C. Po zakończeniu tego czasu ciasta nie wyciągamy z piekarnika zostawiamy do wyschnięcia bezy w piekarniku . Smacznego

placek z rabarbarem 2
placek z rabarem 3

Podsumowanie
Przepis na
placek z rabarbarem i bezą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Średnia ocena
5 Based on 5 Review(s)

Tagi

Trackback ze swojej strony.