Placek ze śliwkami węgierkami

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Ciasta

placek ze sliwkami wegierkami

Przepis na placek ze śliwkami węgierkami.

Ciasto z naszymi rodzimymi śliwkami węgierkami to symbol drugiej części wakacji. Węgierki świetnie nadają się do jedzenia jak i na ciasto. Najważniejszą dla mnie sprawą jest jednak, by śliwek było w cieście dużo, dlatego też układam je tak ciasno.

 

Składniki na foremkę do tarty

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 1 jajka
  • 70 g margaryny
  • 1 cukier waniliowy

Nadzienie:

  • 1kg śliwek węgierek

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g margaryny
  • 40 g cukru

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę.

spód

2. Śliwki myjemy i drelujemy. Przy drelowaniu ważne by śliwki nie przekrajać do końca na dwie części. Do tego dodajemy jeszcze dwa nacięcia by ładnie się rozpadły podczas pieczenia. Dokładnie jak powinna wyglądać śliwka wydrenowana widać na zdjęciu.

wyciete

3. Śliwki układamy nacięciami do góry bardzo ciasno tak, byt ciasto było maksymalnie nimi wypełnione. Wszystkie składniki na kruszonkę razem połączyć do uzyskania sypkiego ciasta .Placek z góry posypać kruszonką.

ulozone sliwki

4.Placek piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C około 45min, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego

upiwczony

Ważne. Gdy chcemy zrobić całą blachę ciasta wszystkie składniki należy dać podwójnie

Podsumowanie
Przepis na
Placek ze śliwkami węgierkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Średnia ocena
4 Based on 9 Review(s)

Tagi

Trackback ze swojej strony.