Pierś kurczaka w sosie kurkowym

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Drób

kurczak-w-sosie-z-kurkami2

Przepis na pierś kurczaka w sosie kurkowym

Sos kurkowy powinien mieć certyfikat naszego dobra narodowego. Świetnie do niego nadaje się pierś kurczaka, choć z powodzeniem można zamienić ją na inne delikatne mięso. Ja takie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami.

Składniki na 3/4 osoby

  • 2 piersi kurczaka
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka rosołu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka lub słodka papryka
  • masło do smażenia
  • opcjonalnie odrobina szczypiorku

Przygotowanie

kurczak

1. Od piersi odcinamy polędwiczkę, też możemy ją usmażyć razem z piersią. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka (przyprawy używamy tylko odrobinę, wyłącznie dla ładnego koloru po usmażeniu). Pierś smażymy na rozgrzanym maśle około 10 min z dwóch stron, następnie usmażoną pierś przekładamy do talerza i przykrywamy folią aluminiową, aby nie wystygła.

sos

2. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na tym samym maśle co pierś, na „szklisto”. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minute. Umyte i wyczyszczone kurki dodajemy na patelnie i podsmażamy razem 4 min. Następnie dodajemy śmietanę oraz rosół i gotujemy razem do zredukowania się płynów i powstania sosu. Im dłużej będziemy gotować sos, tym będzie gęstszy.Wydaje mi się, że wystarczy około 15min. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy pocięty szczypiorek. Pierś kurczaka kroimy z ukosa na plastry centymetrowe. Sos przekładamy na półmisek a na nim układamy piersi kurczaka. Smacznego

piers-kurczaka-w-sosie-kurkowym

Podsumowanie
Przepis na
Pierś kurczaka w sosie kurkowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Średnia ocena
3 Based on 5 Review(s)

Tagi

Trackback ze swojej strony.