Owsianka ma chyba więcej przeciwników co zwolenników, dla mnie to dość dziwne, bo jeśli ktoś lubi budyń to jak może nie lubić owsianki ? Jedyny problem jaki się rodzi to słodzenie. Wszyscy jemy słodzone budynie, za to do owsianki dodać parę łyżek cukru to już skandal:P. Osobiście uważam, że bez odpowiedniego dosłodzenia, owsianka nie ma tego smaku:)
Ingredients
- pół szklanki płatków owsianych
- szklanka mleka
- garść rodzynek
- szczypta cynamonu
- szklanka malin
- łyżka płynnego miodu
- opcjonalnie cukier
Instructions
Wsypujemy płatki owsiane do garnka o grubym dnie lub teflonowym, podsmażamy płatki owsiane na suchej patelni, by się lekko zarumieniły. Ściągamy na chwile płatki owsiane z ognia i dolewamy mleko. Zagotowujemy owsiankę i na małym ogniu zostawiamy ją jeszcze na 5min, aby zgęstniała.
2. Jak odpowiednio zgęstnieje dodajemy szczyptę cynamonu, sparzone rodzynki i razem mieszamy. Maliny razem z miodem blendujemy w garnuszku. Gorącą owsiankę przelewamy do salaterki, a górę polewamy malinami.Smacznego
Notes
Jak ktoś woli słodszą owsiankę to po zgęstnieniu może dodać cukier, 2 łyżki cukru dodają cudownego smaku:):P.