Omlet

Napisany przez zjem to . Opublikowany w Dania z jajek

omlet
Przepis na omlet.

Jest to najpopularniejszy znany przepis na omlet na słodko. Często nazywany jest też biszkoptowym, gdyż jest bardzo podobny do klasycznego pieczonego biszkoptu. To podstawowa wersja omletu z wykorzystaniem tylko jajek i mąki. Można go podawać z ulubionymi dodatkami np:dżemem ,konfiturą, owocami, bitą śmietaną czy słodkimi sosami.

 

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki mąki
  • łyżka masła

Przygotowanie

Proporcje.Możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość mąki i jajek, jednak powinna być zachowana proporcja 1:1. Pamiętać należy tylko, by zwiększając ilość, ograniczyć żółtka do 4 i dodawać tylko białka.Omlet dzięki temu będzie zdrowszy bo zółtka zawierają dużo złego cholesteroru

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Do piany dodać mąkę i żółtka, delikatnie wymieszać łyżką.

ciasto na omleta

2. Rozgrzać masło na patelni. Ewentualnie można użyć też innego tłuszczu oleju lub margaryny do smażenia.  Wylać całość na patelnie i rozprowadzić delikatnie po całej powierzchni. Pierwszą minutkę smażyć na maksymalnej mocy palnika, po czym zmniejszyć na minimum i smażyć go tak jeszcze z 5 minut.

pieczenie

3. Po 5 minutach omlet z dołu powinien się ściąć. Teraz czas go obrócić mi najłatwiej robi się to dwoma szpatułkami razem wsadzonymi pod omlet i szybkim ruchem obracam na drugą stronę. Po obróceniu zwiększamy ogień znów do maksimum i smażymy jeszcze z 2 minuty, po czym omlet jest już gotowy. Możemy spokojnie go zsunąć z patelni na talerz lub łatwiej położyć talerz na nim i obrócić talerz razem z patelnią.

obrócony

4. Podawać możemy omleta z czym kto lubi ja zaproponowałem z bitą śmietaną i owocami ,ale sam najchętniej lubię tylko z powidłami śliwkowymi.

 

gotowy

Rada. Jeśli ktoś ma problemy z obracaniem omleta warto zaopatrzyć się w dwie patelnie o tej samej wielkości, wtedy gdy mamy obrócić omlet przykładamy tylko drugą patelnie i razem obracamy. W tym sposobie nie ma możliwości niepowodzenia.

 

 

omlet z owocami

 

 

Podsumowanie
Przepis na
omlet
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Średnia ocena
4 Based on 3 Review(s)

Tagi, ,

Trackback ze swojej strony.

  • Pingback: Omlet | Przepisy na ?()

  • Iwona G.

    Piszesz, że należy ograniczyć żółtka, bo „zawierają dużo złego cholesterolu”. A wiesz, ile „złego cholesterolu” zawiera bita śmietana którą zaserwowałeś na wierzchu? O wiele więcej ;))

    • Racja ten omlet podany z bitą śmietaną to tylko propozycja podania. Osobiście jem tylko z domowymi powidłami śliwkowymi. Postaram się dodać jakąś alternatywną wersje podania kiedyś :PPP

  • Wszystko na Twoim blogu wygląda przepysznie! Dodaję do mojej listy czytanych blogów 🙂
    http://incognitopl.blogspot.com/